DSC_8732

DSC_8732

До 17.00 часа 38,9% от бургазлии са гласували за кмет и съветници

, каза Светла Каменова - зам.-председателка на ОИК Бургас. До този час са подадени 15 сигнала с твърдения за нарушения на изборния процес. "По всеки един от тях ОИК извърши проверка и се установи, че същите са неоснователни и не довеждат до съществено нарушение на изборния процес", допълни Каменова. Сред сигналите има такива за нарушения на действията на СИК, че е раздавана предварително попълнена бюлетина. От комисията е отразено, че бюлетината е сгрешена и на избирателя е предоставена възможност да упражни правото си на глас.

"Всеки избирател има право да разгъне бюлетините и да види дали има отразен вот, а не когато влезе в стаичката за гласуване, тъй като ние може да преполагаме, че той може да я попълни предварително", уточни Каменова.

"Имаме опасения, че не всички хора ще успеят да гласуват. В тази връзка смятаме, че ще има доста избиратели след 19.00 часа пред изборното помещение. В СИК-ете трябва да вземат личните карти на тези хора и да им предоставят възможност да упражнят правото си на глас до 20.00 часа. Този час ни смущава, но това са решенията на ЦИК и ние действаме според техните решения и закона", каза още Светла Каменова.