До 2015 година приемните семейства трябва да станат 75

Константин Гребенаров. Поводът е предстоящият утре Международен ден на жената - 8-ми март. В срещата се включи и заместник-областният управител Златина Дукова. Празникът "От любов към детето" бе насочен към приемните семейства на територията на област Бургас  и имаше за цел от една страна да се им се благодари за решението да отглеждат деца останали без родителска грижа, както и да популялизира социалната услуга "Приемна грижа", залегнала и в Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Бургас. В тази връзка в събитието участваха представители на всички институции имащи ангажимент да развиват и предлагат тази услуга, заместник кметът по образование и култура в община Бургас, народни представители от ГЕРБ и представители на дамски сдружения в региона.

 

 

Идеята за проведеното събитие идва съвсем естествено предвид факта, че на територията на област Бургас са регистрирани едва 10 приемни семейства.

"Празникът на жената и майката е пракрасен повод да съберем и поздравим жените от приемните семейства от област Бургас и най-вече да им благодарим за решението да отглеждат, възпитават и даряват с обич децата на България", каза Константин Гребенаров.

"Приемна грижа" означава да се грижиш за деца в твоя собствен дом, защото техните родители нямат възможност да полагат грижи за тях. Социалната услуга включва дейности по набиране и оценяване на кандидати за приемни семейства, обучение, взаимно адаптиране, настаняване и отглеждане на дете в приемно семейство, подкрепа и наблюдение. Приемната грижа е доброволна и професионална, като при професионалната директора на дирекция "Социално подпомагане" сключва трудов договор по Кодекса на труда с професионалния приемен родител.

Малчуганите и техните майки бяха поздравени от децата от ЦДГ "Златното ключе", получиха и подаръци от представителите на дамските сдружения.

В празника се включиха и депутатката от ГЕРБ д-р Галина Милева, Йорданка Ананиева - зам.-кмет на община Бургас, Веселина Таралова - директор на дирекция "Образование" в община Бургас,  Диана Йорданова - водач на групата общински съветници от ПП ГЕРБ, Тони Костова - доректор на РДСП, Дияна Видева - директор на дирекция "Социално подмопагане" в Бургас, д-р Петя Стаматова от "Зонта интернешънъл" Бургас, Етелка Терзиева - "Сороптимит" Бургас, Кремена Консулова - "Лайънс клуб Флора" - Бургас.