dsc_1664

dsc_1664

До 30-ти януари приемат декларации за туристическия данък

които предлагат нощувкиТе внасят данъка в общината по местонахождение на местата за подслон и настаняване.

Лицето не може да внася данъка под определен размер по-малък от 30 % от данъка при пълен капацитет на средството за подслон или мястото за настаняване. Сумата влиза в приходната част на бюджета на общината, където са местата за подслон или за настаняване, най-късно до 1-ви март тази година. Този данък е дължим без значение дали лицето ползва обекта или не.

Новият местен данък – туристическият, бе въведен след изменение на Закона за местните данъци и такси от 01.01.2011 г., което замени действащата дотогава туристическа такса.

Обект на облагане са нощувките в средствата за подслон и местата за настаняване по Закона за туризма хотели, мотели, вилни и туристически селища; пансиони, почивни станции, семейни хотели, самостоятелни стаи, вили, къщи, бунгала и къмпинги.

Бланки на декларациите за облагане с туристически данък за предходната 2011 г. могат да бъдат получени в дирекция "Местни приходи, данъци, такси и реклама" на улица "Александровска" № 83, където става и подаването им. Образците могат да бъдат изтеглени и от официалния сайт на Община Бургас – www.burgas.bg –администартивни услуги - местни приходи от данъци, такси и реклама.

Неподаването в срок на декларациите е административно нарушение и се санкционира с глоби.