Духът на Бургас стана духът на Европа

30 000 са били продадените билети за трите фестивални вечери. Премиерната нощ с участието на "The Prodigy" като хедлайнер на основната сцена бе продадена напълно похвалиха се организаторите (община Бургас е съорганизатор на феста). За първи път в кратката история на "Spirit of Burgas" официално бяха оповестени и цифри, свързани с оборота и продажбите по време на музикалното събитие. Те обаче не дойдоха от организаторите, а от Националната агенция по приходите в Бургас. Нощните проверки на данъчните съвпаднаха с провеждането на феста. Резултатът е - 224 000 лева е отчетен оборот за периода 13-15-ти август. Това са постъпления от продажба на алкохол, газирани напитки, минерална вода, кафе и сандвичи. В зоната на фестивала не е съставен нито един акт, отчетена е добра финансова дисциплина. Екипите извършили пълна инвентаризация - преди започването на фестивала бе засечена всяка една внесена стока, а след края бе проследено и какви точно продажби са извършени и как са отчетени.

 

9 000 лева пък само постъпленията от продажба на фланелки и други сувенири.

Няма как да се отчетат приходите на другите заведения, бакалии, ресторанти, будки за закуски, хотели и квартили в централната част, където гостите на фестивала ядоха, пиха и нощуваха. Освен, ако по време на нощните си проверки данъчните не са инспектирали и някои от тези заведения за хранене.

На фона на предишните две издание това лято се усети скок на цената на напитките, които се продаваха във фестивалното градче. Скок, въпреки кризата. Ако миналата година цената на бирата започваше от 2 лева, то тази бе - 3 лева. По 4 лева се предлагаха безалхолните напитки в пвц бутилки. А една меломанка дори плати 24 лева за 2 водки и една кола. Кафето и минералната вода си вървяха по 2 лева. Затова не беше чудно, че мнозина отскачаха навън, за да купят бира или нещо за хапване на по-ниска цена. Щандове имаше разположени по протежението на цялата алея, оградена за фестивала.

Фестивалът обаче не е само цифри от продажби, той е преди всичко музика и купон. Не може да се отрече добрата организация по време на "Spirit of Burgas". За разлика от миналата година, когато десетки меломани щяха да се изпотъпчат на единствения вход, за да влязат и видят своите любимци от "Fait No More", товя лято имаше 5 пункта. През тях спокойно влизаха и излизаха посетители. Определено добър ход се оказа преместването на основния вход непосредствено преди стълбите, които водят към Централния плаж. Така минавайки през проверката меломаните веднага се потапят в атмосферата на феста. Добрата организация си пролича и по допълнителната охрана, включените екипи на "Гражданска защита" и "Гранична полиция", които с лодки в морето следяха да няма инциденти.

Гвоздеят на феста тази година безспорно бе "The Prodigy". Британската група накара 20 000 свои фенове да седнат на пясъка и да пеят като в хор. Музиката на бандата още отеква в главите на меломаните, пропътували хиляди километри, за да зърнат любимците си наживо.

На главната сцена своите фенове събраха и "Apollo 440", UNKLE, DJ Shadou, Serj Tankian, "Gorillaz" и Grandmaster. Подборът и на другите сцени бе направен подобаващо. Определено обаче се чувстваше липсата на латино сцената, която тази година не бе включена във фестивала. За присъствалите на първите две издание тази липса се усети. Латино сцената бе мястото, където човек може да разпусне от различните музикални стилове, да потанцува или да аплодира как другите правят това с финес и страст. Сякаш и по-електронния звук, който преобладаваше в музиката на участниците заглуши другите ритми от блус и джаз сцената, от сцената за рок и по-алтернативна музика.

Но пък желанието всяка година алеята да посреща посетителите по различен начин отново се хареса. Морската и екотематиката бе акцентът в декорацията на зоната, която свързваше началото на фестивалното градче с блус сцената. Стената с арт инсталацията веднага намери приложение сред тийнейджърите. Всеки оставаше в торбичката ненужната му вещ, но си вземаше такава, която ще му напомня за феста или ще му свърши работа на момента. На мястото на взет ластик бе сложено пакетче дъвки. Минути по-късно младеж плати за тях 50 стотинки. Друг прибра монетите, но пък остави билет. Креативността и бързата мисъл на спрелите се пред стената показа, че организаторите са на прав път с желанието си фестивалът да се разраства не само музикално. Доказателство за това бе и щанда на "Приятели на животните", които събираха съмишленици в инициативата - "Да спрем насилието над животните".

Че фестивалът си заслужава и има бъдеще е повече от ясно. Комплимент за града ни са не само посетителите от чужбина, но и тези от страната. И като че ли най-вече тези от Варна. Група варналии бяха дошли специално за "Spirit of Burgas" със свои приятели от Австрия и споделиха, че им харесало и догодина пак ще дойдат. Те не скриха изненадата си, че такова събитие се случва на плажа, че няма проблем района да бъде ограден и затворен за седмица и че тук купонът определено се случва.

До следващата година и четвъртото издание на "Spirit of Burgas".

 

Десислава Георгиева