svvalentin

svvalentin

Две дами си поделят наградата за най-романтично послание

да бъде за Радослава Николова и Калина Енчева.

Защо е такъв изборът ни, прочетете сами:

Калина Енчева:

"Размисли за любовта и други неща"

14-февруари е денят, в който мъжете могат да изразят публично своите чувства – да кажат на глас заветното "Обичам те". Думичките, които често сантименталната женска душа се надява да чуе, а мъжът почти никога не казва. Виждала съм дори момичета, които с ококорени от очакване и желание блеснали очи, се молят на любимия да има каже, колко много ги обича. Питам се аз какви са тези думички,  да не би да са като вълшебно заклинание, което отваря пещера  със скъпоценности. Защо им трябва на жените да чуват тези думи и то колкото се може по-често, на висок глас и пред колкото се може повече хора. Не е ли това егоистично желание, за задоволяване на собствени вътрешни потребности. Ами ако мъжа не ви обича всъщност и въпреки това ви го каже? Това се превръща в най-голямата лъжа, която повтаряна обаче многократно във времето съм склонна да повярвам, че става реалност. И така тази лъжа поставя едно начало и когато спре да бъде повтаряна се събуждате от съня, който видиш ли продължил има няма 20 г.

Защо са ни тези думи "Обичам те"?! Та думите са най-преходното нещо. Е, вече ако писмено някой Ромео се обясни в любов, и тази любов не изтрае дори 3 години, тогава Жулиета ще има черно на бяло написано любовното му обяснение. Освен листчето ще има и успокоението, че ако нещо стане ще има и доказателство, за да иска от Ромеото панелката и колата, защото я бил излъгал.

Но да оставим двамата влюбени да разделят и владеят общото имуществото и да се върнем на думите, които сякаш са най-важното за женските...  уши. Мъжете обаче са на другия полюс -  защо да приказват като могат да показват. Вярно има и такива, за които определението "слон в стъкларски магазин" най им приляга, но в последно време доста се (пре)възпитаха. Родните мачовци от тъмни балкански субекти се очовечиха и забравиха животинското си начало – все пак вече повечето се епилират та дори и лакират. В крайна сметка един мил жест, поглед дори, от тяхна страна често пъти са по-ценни от думите изказани на глас дори и пред публика, чиято роля се изчерпва с бурните аплодисменти.

Любовта е тайна, та дори и тайнство, която всеки по свой си начин изживява и по съвсем различен начин показва, защото и тези които бият жените си после също казват, че ги обичат. Нека всеки си я пази за себе си и да си я отглежда, тя все някога ще прерасне в обич.

Това е екзистенциалната страна, а иначе любовта - е нищо друго освен покупко-продажба, пазарния принцип стои в основата й. Горе- долу нещата са следните – обичаш някой, показваш му го и очакваш той да ти отвърне със същото. Ако човека е досетлив ще стане, ако ли пък не , то на помощ идват думичките "Дай ми, за да ти дам и аз". И така в крайна сметка може да си получите плюшеното мече и вечерята в хубав ресторант, а защо не и едно обяснение в любов – на колене пред всички , все пак е 14 февруари. 

Радослава Николова

Има някой, който ме чака след моите лични бягства.

Прощава ми, когато сама не мога да си прости

 ме обича без да задава въпроси.

Това е повече от обич,

повече от щедрост

и повече от щастие.

Благодаря, любими!

Честит празник!