DSC_7247

DSC_7247

Две "Сребристи чайки" ще летят за Дания и Испания "София филм фест на брега", който се проведе в общинското кино "АБ" в Бургас.

Най-висока оценка - 5.75 получи филма "Кралски афери" на режисьора Николай Аркел (Дания-Швеция-Чехия-Германия). Лентата спечели в зрителската класацияDSC_7212във вторник вечер, когато бе прожекцията и не бе изместена до края на фестивала.
Журито от своя страна присъди "Сребриста чайка" на филма "Снежанка" на режисьора Пабло Бергер (Испания-Франция). Тази година то бе председателствано от Христо Димитров - Хиндо, а негови членове бяха - зам.-кметът по култура в община Бургас Йорданка Ананиева, Борислав Чакринов - директор на театър "Адриана Будевска", Александра Ингилизова и Христо Симеонов.
Статуетките бяха връчени на Стефан Китанов - директор на фестивала майка - "София филм фест" на церемонията по закриването на бургаското издание. Той от своя страна спази традицията и хвърли баджа си в публиката. Късметлията, който го вземе ще може да гледа безплатно всички филми, включени в програмата на софийския фестивал през 2014 година.
Тазгодишното издание на "София филм фест на брега" е в памет на журналистката Йорданка Ингилизова, която бе негов координатор през годините. От името на сдружение "На брега" Борислав Чакринов обяви, че ще бъде входирана докладна записка в Общинския съвет на Бургас с предложение Йорданка Ингилизова да бъде удостоена със званието "Почетен гражданин",DSC_7154 заради приноса й в популяризирането на фестивала.
Преди да се спусне завесата, зрителите имаха възможността да гледат и последния филм от програмата тази година - "Трябва ти единствено любов" на режисьора Сузане Биер (Дания-Швеция-Италия-Франция-Германия).
Фестивалът се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на община Бургас и с участието на сдружение "На брега".
Снимки Лина Главинова