Diavolska11

Diavolska11

"Дяволска река" - рай за романтиците, ад за суеверните

Оказва се, че през времето, опасните й тинести брегове и блатистата зона около тях са станали причина за гибелта на не един нещастник. Diavolska33Ако попадне в тресавищата й, човек е абсолютно безпомощен. Това накарало местните жителите да я нарекат с предупредителното име.

Мостът над реката също е много опасен. Заради голямата дълбочина на водите под него. Преди тридесет години на това място са загинали всичките четиридесет и пет пътници на автобус, който излизайки от пътното платно, пада в реката. Ужасяващата катастрофа тогава разтърсила цяла България. След този трагичен случай мостът бил обезопасен допълнително. Но въпреки това там продължават да стават тежки инциденти. "Просто зоната като че ли е прокълната", казват местните хора. И преминават от там с осбобено внимание и суеверен страх.Diavolska44

Въпреки тази мрачна слава обаче, "Дяволска река" е едно от любимите места за въдичарите. Там те се радват на богат улов от морски и блатен кефал, бяла риба, шаран, мряна и дори щука. И не се интересуват от страховитите разкази за вампири и таласъми, които според някои разказвачи бродели нощем тук. Риболовът тук е разрешен. По цялото поречие.

Мястото е притегателно и за въоръжените с фотоапарат туристи. Ако преминете по реката с лодка, можете да запечатате с камерата си великолепни природни картини. Diavolska55Тихите й води са чудесно место за отмора. Особено ако не вярвате на измислените кой знае кога истории, че по долното течение, скрита сред тръстиката, имало нелегална ферма за крокодили и гигантски хищни костенурки. За съществуването на опасното свърталище на звероподобни влечуги беше съобщил преди няколко години голям столичен вестник. После стана ясно, че всичко е плод на човешката фантазия, но съмненията за доза истина останаха у любителите на небивалици.

Въпреки романтиката, която реката предлага, не е зле пребивавайки край нея да имаме едно наум. Все пак е наречена "Дяволска".  

Текст и снимки Татяна Байкушева