DSC_0172

DSC_0172

Едланта представя в Бургас: Моят университет в Холандия

"Едланта" организира на 14 март в хотел "Приморец" в Бургас . В него ще участват 5 университета от страната на лалетата. Така бъдещите студенти ще имат възможност да почерпят информация от "извора", за да направят своя избор за бъдещото си обучение. "Едланта" ce наложи, като предпочитаната консултантска агенция за образование в чужбина през последните 10 години. Предвид предстоящото изложение на чуждестранни университети в хотел "Приморец" в Бургас с г-жа Красимира Димитрова, старши консултант в бургаския офис на "Едланта", разговаря репортер на сайт Chernomorie - bg.

- Г-жо Димитрова, разкажете накратко за предстоящите събития, които "Едланта" организира за българските младежи, на които предстои трудния избор – дали да учат в България или в чужбина.

- Вече стана традиция два пъти в годината - в средата на март и в началото на октомври, по покана на "Едланта" в България да гостуват представители на престижни европейски университети. Това е отлична възможност за българските ученици, които обмислят възможностите за бъдещото си образование, да научат подробности за предлаганите бакалавърски и магистърски програми и изискванията за прием в страни с установени академични традиции като Великобритания, Германия, Австрия, Холандия, Дания ....

В края на седмицата предстои пролетното издание на изложение Европейско образование, което ще се проведе в хогел "Маринела" – София (11-и март) и в гранд хотел "Пловдив" (12-и март).

- Ще има ли изложение и в други български градове?

- Пролетното издание на изложение Европейско образование 2017 обхваща освен София и Пловдив, така и Бургас и Варна. Но за пролетта решихме да предложим нещо по-различно. Тъй като през последните няколко години Холандия се налага, като много популярна учебна дестинация, веднага след изложението в Пловдив организираме събитие на 13-и март в Стара Загора, на 14-и март Бургас и на 15-и март във Варна, чийто фокус е образованието в страната на лалетата. Нарекли сме го "Моят университет в Холандия". На него ще бъдат представени 5 университета: University of Twente, който е изследователски университет No1 в Холандия, както и 4 университета за приложни науки – Stenden, Saxion, Hanze и Inholland.

- С какво Холандия привлича българските кандидат-студенти и кандидат-магистри?

- На първо място с добре организирано и достъпно образование. Холандия е първата държава в Европа (извън Великобритания и Ирландия), която въвежда програми на английски език във висшето образование. В момента студентите могат да избират измежду повече от 2 000 програми, преподавани изцяло на английски език, между които международен бизнес мениджмънт, туризъм и хотелиерство, право, психология, икономика, музика, моден дизайн, дизайн на компютърни игри, авиоинженерство, стрително инженерство, нанотехнологии и много други.

- Казахте, че образованието в Холандия е достъпно...

- Да, така е. Годишната такса за обучение е 2006 евро. Всеки студент от Европейския съюз, който е записан в редовна форма на обучение и е на възраст под 30 години, може да кандидатства за студентски заем, който покрива тази такса. Връщането на заема става за срок от 35 години при 0,00% лихва. Студентите могат да кандидатстват и за заем, който да им помага с месечните разходи. За да го получат, те или техните родители трябва да работят минимум 56 часа на месец на територията на Холандия. При ниски доходи на родителите, студентите могат да кандидатстват и за допълнителна помощ. Общата максимална сума, която може да бъде получена е 1033,01 евро на месец.

Разбира се, почасовата работа е най-разпространеният вариант за финансиране на образованието и живота в Холандия. Добре е обаче студентите разумно да се съобразят с програмата си в университета и броя на изпитите, за да имат достатъчно време както за подготовка, така и за работа, за почивка и развлечения.

- С какво формата на предстоящото събитие "Моят университет в Холандия" се различава от стандартното изложение?

- Преди всичко с това, че участващите 5 холандски университета се представят от български студенти, които вече учат или са завършили образованието си в Холандия. Това е уникална възможност бъдещите кандидат-студенти да научат от първа ръка подробности за живота и образованието в Холандия и да направят своя информиран избор.

Кандидатите за образование в Холандия, избрали консултантските услуги на "Едланта", могат да участват в конкурса за есе на тема "Доброто образование – предпоставка за успешна кариера" с награда еднократна стипендия от 1000 евро за учебната 2017/2018 година.

"Моят университет в Холандия" ще се проведе в Стара Загора (13-и март), Бургас (14-и март) и Варна (15-и март).

Всеки регистрирал се за участие онлайн и присъствал на събитието има шанс да спечели ваучер за самолетен билет от 200 евро, за да посети един от представените университети.

За повече информация посетете www.edlanta.com