Ostrov_Atanasovsko

Ostrov_Atanasovsko

Еколози с дебати за местата за гнездене за Атанасовско езеро. Темата този път е: "Създаване на подходящи места за гнездящите видове в лагуната". Лектори ще бъдат Владимир Младенов – орнитолог от Българско дружество за защита на птиците, и Спас Узунов от проект "Солта на живота". Една от най-важните консервационни задачи в Атанасовско езеро е да се осигурят достатъчно и сигурни места за гнездене на птичите обитатели, които изграждат гнездата си и излюпват яйцата директно на земята по валове, диги или изкуствени острови. С какви проблеми се сблъскваме в хода на работа и могат ли да се намерят по-добри решения - ще обсъждат членовете на съвета.

Друг важен проблем, свързан с гнездящите видове, който ще се дискутира, е този за активните мерки срещу наземните хищници, които унищожават яйцата и често компрометират гнездовия сезон на някои видове.

Общественият съвет за Атанасовското езеро бе създаден през март 2013 година. Срещите на съвета са добра платформа за разискване на важни за езерото теми и за разпространение на информация между всички заинтересовани страни, както и за генериране на идеи за езерото и неговите околности, така че то да остане истинска природна забележителност на Бургас.

Галерия