Falstaf

Falstaf

"Фалстаф" за първи път на оперната сцена във Варна преди петнайсетина години, но не получила финансова подкрепа от общината под претекст за големия брой солисти, сега се осъществява с партньорството на Opera International Foundation. След "Кармина Бурана" и "Катули Кармина" на Карл Орф, "Севилският бръснар" от Джоакино Росини и "Веселата вдовица" от Франц Лехар, постановката на "Фалстаф" е четвъртият проект, който Варненската опера реализира с тази фондация.

В постановъчния екип са поканени известни творци от италианската и световна оперна сцена – диригента Стефано Сегедони, познат ни от премиерата на "Севилският бръснар", режисьора Джулио Чабати, сценографа Платон Барди и костюмографа Марко Натери. За изработването на някои маски и шапки за постановката Марко Натери привлече възпитаници на Професионалната гимназия по моден текстил и дизайн във Варна, които с въодушевление се включиха в подготовката.
Диригент на хора е Стефан Бояджиев. Усилено репетират два състава със солисти: Алфио Грасо, Андреа Кортезе, Алваро Лозано, Серджо Форести, Мария Санчес, Ева Корбета, Мария Аббате, Джована Якобелис, Франческо Пакорини, Ивайло Михайлов, Орландо Полидори, Биляна Ковач, Стефания Маярди, Тицияна Фабиети, Розария Палана, Стефано Консолини, Христо Ганевски, Антонио Марани, Гео Чобанов. Съгласно обичайната практика, след генералните репетиции, постановъчният екип ще определи кой солист на коя дата ще пее.
Веднага след предпремиерните спектакли на 3 април от 19.00 ч. и на 4 април от 17.00 ч., част от екипа заминава на турне в Холандия. И в двете представления ще видим предимно италиански солисти, а през лятото на тази година предстои истинската премиера на "Фалстаф" с участието на български солисти. Специално за ролята на Фалстаф вече е ангажиран талантливият баритон Кирил Манолов, победител в 14-ия Международен конкурс за млади оперни певци "Борис Христов" през 2009 г., получил тогава и голямата награда "Златен пръстен на София", неприсъждана от 1992 г.