Музикалният път на Франческа започва в родния Бургас. Снимки Лина Главинова и личен архив

Музикалният път на Франческа започва в родния Бургас. Снимки Лина Главинова и личен архив

Името й е италианско, но е родена в Бургас. С баща италианец и майка българка – с бургаски и софийски корени. А съдбата й е свързана с музиката. Когато е на 6 години, майката на Франческа, Цвета я води в бургаското Музикално училище. "Исках да свиря на цигулка или пиано. Спомням си, че ни казаха, че няма свободни места. Можех да избирам да свиря на флейта или фагот. Мама не се съгласи", разказа музикантката. Съдбата обаче си знае работата и я среща с инструмента, на който посвещава години и на който свири и днес – виолончелото в гимназията, където учи – СУ "Св. св. Кирил и Методий". "Моя съученичка Калина идваше в училище с чело на гърба. След това отидох с нея на урок и така започна всичко", спомня си Франческа. След четвърти клас, Франческа започва обучението си по виолончело в Музикалното училище. Нейната първа учителка там е Рада Джагарова. Около три години по-късно Франческа продължава обучението си при Жасмина Чернева. Тя я води и на първия й конкурс за изпълнители на виолончело. Когато семейството се премества в София, Франческа продължава да учи в Музикалното училище в столицата при Ани Атанасова. Съвсем естествено идва и кандидатстването в Консерваторията в София и в консерватория "Санта Чичилия" в Рим. "Приеха ме и на двете места. Учих няколко месеца в Рим, след което се прибрах в София, където завърших бакалавърската степен", сподели Франческа. Тя няма проблем и когато кандидатства за магистратура в консерваторията "Джузепе Верди" в Милано. Там й преподава Матео Ронкини.

В момента Франческа свири в оркестъра на Операта в Рим. С колегите си обикалят света, за да свирят класическа музика. Музикантката признава, че обича да експериментира и работи по няколко проекта едновременно. "Смесваме класическата музика с друг тип звучене, за да бъде по-достъпна за широк кръг от хора. Така се роди идеята и за съвместната ни работа с Габриеле Франко, който се занимава с електроника и саунд дизайн", обяснява Франческа.

Въпреки множеството си ангажименти, тя поне няколко пъти в годината се връща в Бургас. "Мило ми е, когато идвам тук, защото това е моят роден град. София също ми е на сърце, защото там са голяма част от приятелите ми. Милано е един от най-любимите ми градове, където учих. А с Рим още свиквам", признава Франческа.

След Рождество Христово, тя отново ще стегне куфарите и ще отпътува от Бургас този път в посока Намибия.

Галерия