DSC_6600

DSC_6600

Франция обра овациите на МФФ. Индонезийците идват в четвъртък

с изящни дантели. Публиката аплодира и дори си тактува заедно с танцьорите, които се представиха пред сградата на общината.

DSC_6564

С дефиле на участниците започна 40-то издание на МФФ. Ансамбли от Грузия, Турция, Русия, Украйна, Словакия, Сърбия, Хърватска, Румъния, Франция и България танцуваха по улиците "Александровска" и "Богориди" до Летния театър, където бе официалното откриване. Съставът на Индонезия ще се присъедини към фестивала в четвъртък.DSC_6629

Кукерите от село Вресово гониха злите сили и наричаха за берекет и още поне 40 години живот на най-стария фолклорен фестивал у нас. Минути след откриването, зам.-кметът по култура в общината - Йорданка Ананиева връчи статуетката "Нестинарка" на ръководителя на ансамбъл "Пирин" - Петър Кръстев. Наградата се дава за популяризиране на българския песенен фолклор и се присъжда за 14-ти път. Професионален ансамбъл "Пирин"DSC_6769 - Благоевград има 60-годишна история с 400 песни и танцови постановки, 12 дългосвирещи плочи, 5 компакт диска, над 7000 концерта в над 60 страни и над 8 000 000 зрители, които са ги аплодирали. Снощи това направиха и бургазлии в Летния театър на града.

МФФ продължава с концерти всяка вечер от 20.00 часа в театъра.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова