DSC_9276

DSC_9276

Габриел: Решението с бежанската криза не търпи отлагане

отлагано повече. Държавите-членки трябва да преодолеят националния си егоизъм и да не се поддават на популизма", призова ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел по време на пленарен дебат относно бежанската криза и приемането на временен механизъм за разпределение на бежанци. Членовете на Европейския парламент обсъдиха предложението на Европейската комисия за преместване на 120 000 бежанци от Гърция, Италия и Унгария. 

Мария Габриел обърна внимание на три основни аспекта във връзка с бежанската криза. 

На първо място припомни, че не трябва да се пренебрегва гарантирането на сигурността на сухопътната граница между България и Турция. В този контекст призова за задълбочаване на сътрудничеството чрез сключване на споразумения извън вече познатия двустранен формат, както и за ратифициране и прилагане на вече сключените споразумения. Освен това тя предложи прилагането на нов иновативен подход в търсенето на общи решения с партньори като ООН, Африканския съюз и страните от Персийския залив. 

Мария Габриел заяви, че България няма да постави влизането си в Шенген като условие за приемането на квотния принцип за разпределяне на бежанците, защото присъединяването към Шенгенското споразумение всъщност е условие за гарантиране сигурността на границите на страната и тези на Европа. "Трябва да сме наясно, че е време за хуманност и споделена отговорност”, заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП. 

Накрая Мария Габриел наблегна на необходимостта държавите-членки да осъзнаят ключовото значение на политиката за развитие в третите страни на произход и транзит. "Една ефективна политика за развитие ще допринесе за справяне с първоизточника на кризата с бежанците. Нужно е да мислим за сигурността в Европа, но и да предвиждаме проблемите в Африка, които могат да нарушат тази сигурност. Всяка държава-членка трябва да поеме своята отговорност, но и да не забравя първостепенната необходимост от единни действия на европейско равнище за решаване на кризата", заключи Мария Габриел. 

Галерия