DSC_4468

DSC_4468

ГЕРБ иска 3 млн. лв. за ВУЗ и църкви в Бургас

да бъдат за стипендии за студентите в университета. Народните представители настояват другия милион да бъде за довършването на църкви в Бургаско, като по-голямата част да отиде приоритетно за храм "Свети Николай Чудотворец", който се намира в комплекс "Меден рудник". Депутатите виждат възможност тези пари да бъдат пренасочени от средствата за подслушване, които в следващия бюджет на страната възлизат на 49 млн. лева.

"Висшето учебно заведение в Бургас има нужда от тази сума, още повече че издръжката му е намалена с 100 000 лева за 2014 г. А парите, които получават покриват само 70% от разходите на университета и те са основно за работна заплата на преподавателите", коментира областният лидер на ГЕРБ и депутат Димитър Бойчев. Той призова колегите си и от другите партии да ги подкрепят в пленарната зала. Според него, очакваните приходи от 150 млн. лева от приватизацията на "Слънчев бряг" АД и на Български морски флот са нереални. "Не знам, какво може да се продаде като актив на БМФ, но от Слънчев бряг не може да се вземе повече от 10 млн. лева, защото инфраструктурата не може да бъде продадена на частно лице", допълни Бойчев.

По думите на колежката му Диана Йорданова, страната е изправена към увеличаване на дефицита с 1 пункт. "Бюджетът, който е заложен за следващата година е нереалистичен. При планирани приходи от 1,5 млрд. лева до сега имаме вече натрупан дефицит за 2013 г. от близо 500 млн. лева. Явно в Министерски съвет са тръгнали да правят бюджет по обратния ред", коментира Диана Йорданова. Според нея, не е правилно и разпределението на увеличениета на пенсиите, защото някои ще получат не повече от 4,5 лева, а тези, които получават тавана ще вземат по 70 лева.

"Ако нещата вървят по този начин, ще се наложи да вземем нови заеми. В момента кредитите на държавата възлизат на 4,4 млрд. лева, като всеки българин плаща по 100 лева от стойността на лихвите по тях", допълни Йорданова.

По думите на колегата й Семир Абу Мелих се очаква срив в сферата на здравеопазването. Само дефицитът от средства за лечение на онкоболни възлиза на 45 млн. лева. Очаква се резервът на Здравната каса да бъде похарчен още през януари 2014 г.