DSC_1968

DSC_1968

ГЕРБ в Несебър: Общината с нарушение за обществена поръчка подал сигнал до Агенцията за държавната финансова инспекция със съмнения за допуснати нарушения на разпоредбите на Закона за обществените поръчки от страна на Община Несебър в качеството си на възложител. Подаденият сигнал до институцията поставя въпроса законосъобразно ли е проведена процедурата по договаряне без обявление с предмет: "Допълнителни строително-монтажни работи при изграждането на подземен паркинг в УПИ I—общ., кв.67 по плана на гр. Несебър".

"През 2014 г. бе обявявена обществена поръчка за изглаждането на подземен паркинг на стойност 2 363 560 лева с ДДС, с 65 паркоместа за леки автомобили. Една година по-късно, обаче, се обявява друга обществена поръчка: "Допълнителни строително-монтажни работи при изграждане на подземен паркинг" на стойност 185 941 лева с ДДС. Така oкончателната цена за паркинга възлиза на близо 2 549 501 лева или жителите на Общината са платили  близо 39 000 лева за едно паркомясто. Съмнения будят въпросните непредвидени обстоятелства, появили се след сключване на договора. Те са от най-различен характер като: необходимост от преработка на кашпи, с цел изграждане на основа за монтаж на дървени пейки; Изграждането на кофраж за фундаментална плоча, армировка, полагане на стоманобетон за авторампа; Направата на подход към съседните  сгради и други" коментира конкретния случай Златко Димитров (на снимката).

От подробно приложената документация в сигнала и описание на обществената поръчка става ясно, че е било наложително възлагането на изпълнението на допълнителните видове СМР на същия изпълнител, подобно на други обществени поръчки в община Несебър.

"Това не е единичен случай за последните 7 години, за който се пораждат опасения доколко се спазват разпоредбите в Закона за обществените поръчки и по-специално условията, на които отговарят строително-монтажни работи. Като подобни примери мога да посоча глобата на кмета Николай Димитров през 2008 г. от Агенцията за държавна финансова инспекция заради нарушения свързани с възложена обществена поръчка – "Изграждане на надстройка към ОДЗ "Яна Лъскова". Тогава отново се налагат допълнителни ремонтни дейности, но липсва задължителен подписан допълнителен анекс между община Несебър и фирмата-изпълнител", допълва още Златко Димитров.

Той очаква Агенцията и компетентните органи да разпоредят проверка по случая с подземния паркинг в Несебър, а за резултатът й да бъде информирана и широката общественост. 

Галерия