И Бургас се включва в избора на десен кандидат-президент , който ще се проведе в края на май. Тогава ще има предварителните избори, които определят кой да бъде кандидатът на "Синята коалиция" за поста на държавния глава.

Предложените кандидатури са две – Румен Христов (СДС) и Светослав Малинов (ДСБ).

Важно е да се знае, предварителните избори на десницата са широко отворени за всички бургазлии, а не само за партийни членове. Те се провеждат като истински избори – с избирателни секции, комисии, бюлетини, стана ясно на общинския съвет на СДС снощи.

"Могат да гласуват всички – и кандидати с десни убеждения, и членове на други партии, и хора, които се вълнуват от политическия живот у нас", разясни общинският председател на СДС-Бургас Константин Райков. "Смятам, че на тези избори ще излязат да ни подкрепят и хора, които са доволни от това, което се случва в Бургас. Промените в града се дължат и на СДС, тъй като сме част от управлението", добави той.

"Кандидатът за президент на СДС Румен Христов е доказателство за обновлението на партията, което е приоритет в последните пет години и за това, че СДС има достатъчно подготвени кадри, за разлика от други партии, които лансират едни и същи имена за всякакви постове години наред. Той има впечатляваща биография, сериозен опит в политиката и не е "вечният кандидат", коментираха снощи членовете на общинския съвет на СДС. Стана ясно още, че Румен Христов ще посети Бургас до датата на предварителните избори, за да се срещне с бургазлии.

Предварителните избори вероятно ще се проведат на 29 май 2011, неделя, но датата още не е окончателна. Предстои и уточняване на техническите подробности – брой избирателни секции и разположението им.

На общинския съвет на СДС-Бургас бяха номинирани и кандидатите за общински съветници за наближаващите местни избори. Съгласно вътрешнопартийните правила, до 9 май т.г. всички общински структури на СДС трябва да подадат в централата номинираните кандидати. Сред имената, предложени от бургазлии, са това на Костадин Марков, Константин Райков, Вълчо Чолаков, Иван Андонов, Тошко Иванов.