DSC_9825

DSC_9825

И хората с увреждания искат по-ниска цена на тока

Република България, където се посочва в чл. 51 ал.3, че "децата, възрастните хора и хората с увреждания са под особената закрила на държавата", трябва ясно да предявим няколко жизнено важни приоритета за нас, хората с увреждания. Тези приоритети са наложени не от факта, че ние хората с увреждания сме на ръба на оцеляването, а защото ако не се вземат тези мерки оцеляването ни е невъзможно", заяви Иван Карагьозов - координатор на исканията на хората с увреждания в Бургас.

Те настояват за:

Незабавно дотиране на минимум 30 % от сметките за ползвана електроенергия за хора с увреждания, по идентична процедура на решенията на частния капитал в Телекомуникационната индустрия.

- "Зелената енергия" да не се заплаща от гражданите, а от държавните фондове.

- Реинбурсиране на лекарствените медикаменти, необходими за поддържане на живота на хората с увреждания без възрастови ограничения.

- Размерът на елементите, формиращи интеграционната добавка по Закона за интеграция на хората с увреждания да се определят на стойности над 80% от минималната работна заплата за страната.
- Да се актуализират инвалидните пенсии.
- Да се увеличи размерът на интеграционната добавка за  балнеолечение и рехабилитационни услуги до 2 пъти минимална работна заплата.
- Да се включат в списъка на помощните средства, медицински изделия и приспособления за хора с увреждания към ППЗИХУ нови позиции,  отговарящи на съвременните технологии и производство.
- Да не се допуска отнемане на облекчения за хората с увреждания и на специализираните предприятия и кооперации.
- Да се създадат условия, гарантиращи достъпно образование на всички лица и деца с увреждане.
- Настояваме месечната добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното им образование, но не по-късно от 20-годишна възраст регулирана в член 8 д от Закона за семейни помощи за деца да бъде в размер на 70 % от минималната работна заплата, както беше до преди прехвърлянето й в този закон.
- Поради нуждата да се синхронизира българското законодатество с европейското предлагаме да се въведе европейския термин "Граница на бедност" вместо българския ГМД – гарантиран минимален доход, който се явявя индикатор за всички социални плащания.
"Това са едни от най належащите за решение въпроси, чието решение е не просто своеволие или прищявка, а решение за спасяване на стотици хиляди човешки животи, които са обречени на смърт, ако не се вземе бързо, адекватно и политически отговорно решение на тези въпроси", допълни Иван Карагьозов.
Снимка Архив Chernomorie-bg.com