Anim

Anim

И музика на Световния анимационен фестивал

За "щастливия брак" между музиката и анимацията е лекцията на Пиер Азуелос, създателят на "Baillargues Animation Festival". Френският продуцент е подготвил много и интересни примери.

"Какво е киното без музика? Един от най-интересните аспекти в създаването на един филм, освен сценария, операторското майсторство, режисурата, актьорската игра, действието, реквизитът и костюмите, разбира се е музиката и креативността на композиторите",  разказва Пиер Азуелос.

Важната роля на музиката в киното е добре известна. Много често действието на един филм може и да не ни впечатли особено, но ако музиката в него е на точното си място, ако е добре направена и ни завладее, емоцията от ритмите може да остане задълго. В анимационното кино и особено при кратките анимационни филми, където диалогът е рядкост, а границите на реализма често се надхвърлят, музиката има много специално място. Рядко тя е само украшение. По-скоро е ключов елемент от филма. В лекцията на Пиер Азуелос  ще видим примери от американската "скачаща топка" до днешните клипове и ще преминем от класическата музика, през нейните понякога пародийни заемки до "рисуваната музика" и "оперните филми". Французинът е подготвил  много известни и по-малко известни филмови откъси. Сред тях са анимацията от далечната 1932-ра "Бурни морета", на режисьора Юб Айуъркс, "Петя и вълкът" на Сузи Темпълтън, "Крадливата сврака" на Емануеле Лудзанти, "Очи черние" на Анри Кулев и още много други. Лекцията "Музика и анимация"И е на 13 септември (четвъртък), от 14 часа в Зала 2 на Фестивален и конгресен център – Варна. Входът е свободен.