И община Несебър се обяви срещу събарянето в Стария град на ноември.

"Независимо от хубавото време в момента, разкриването на покривите крие сериозни рискове, тъй като става въпрос за обитавани домове, които остават на произвола и капризите на времето през студената и влажна част от годината", твърдят от администрацията.

 

"Разбира се, грижата за хората /голяма част от които възрастни/ в никакъв случй не означава, че общинската администрация стои зад извършените незаконни строителни действия. Напротив, сегашният мандат е изцяло посветен за преодоляване на наследените през годините големи проблеми свързани с хаотични действия и строителство в Стария Несебър. За пръв път сегашната местна власт се зае сериозно да въведе ред в архитектурния ансамблов паметник, който е част от общонационалното културно-историческо наследство. Несъответствията в човешката дейност и архитектурния облик на Стария Несебър са се трупали в продължение на почти 17 г. За съжаление, потърпевши от абсолютното безхаберие и чиновническата безотговорност на държавната и местните власти са станали обикновените хора", се казва в становището на община Несебър разпространено днес до медиите.

Община Несебър и кметът Николай Димитров нееднократно са се ангажирали с решаването на проблемите около незаконното строителство, с посредничество между държавните институции и гражданите, както и неведнъж са помагали да се намери компромис, за да не бъдат спирани водата и тока на семействата. Именно по инициатива на община Несебър се изготви задание до Министерството на културата за изработването на проект за "Директивен план за управление и опазване на Старинен Несебър". Този план, който ще се разработи от специалисти ще регламентира точно и ясно изискванията и критериите, които ще бъдат задължителни за обитаването и дейностите в стария град. Правилата, с които ще се съобразяват както жителите, така и посетителите, за съжаление закъсняха с над 20 г. Заданието е връчено на Министерството на културата. В момента се изготвя рамково споразумение, регламентиращо финансирането на плана.

Община Несебър апелира отговорните държавни институции, народните представители и правителството да проявят разбиране и да предоговорят с населението на Стария град предстоящото събаряне на покриви и надстройки на жилищни сгради и къщи.