Natali_Bratanova

Natali_Bratanova

Иконите на танца идват за Балетния конкурс във Варна "Международен балетен конкурс - Варна" и ще се проведе от 15 до 30 юли 2014 г. в Летния театър на морския град. За участие в него са се записали 129 участници от 30 страни, които ще бъдат оценявани от емблематично международно жури. Конкурсът се провежда под патронажа на вицепрезидента на република България Маргарита Попова и под почетния патронаж на UNESCO и на генералния директор на световната организация Ирина Бокова. BaletenK

50-то юбилейно издание на Международен балетен конкурс - Варна се провежда в чест на маестро Емил Димитров, негов основател и ключова фигура за успеха и просъществуването му. "Маестро Емил Димитров влагаше цялото си сърце и енергия за това да съхранява и развива Конкурса. Благодарение на неговата неуморна работа, днес ние сме наследници на един изключителен духовен и културен капитал", заяви Соня Димитрова от фондация "Международен балетен конкурс - Варна".

Организаторите събират в юбилейното жури знаменити балетни деятели от цял свят. Журито е ръководено от Владимир Василиев (Русия) - единствен носител на Голямата награда от балетния конкурс на Варна в цялата му история. Сред журито от балетни майстори са прима балерина асолута Йоко Моришита (Япония), носителката на злато и сребро от Варна Аурора Бош (Куба), обожаваният от публиката Максимилиано Гера (Аржентина), уважаваните педагози професорите Сюо Сухуо (Китай), Сун-Хи Ким и Суон Хи Янг (Корея), доц. Бисер Деянов (България) – носител на две първи награди от Варна през 1968 и 1974 г., откривател и педагог на няколко поколения качествени танцьори. 

Отбелязвайки значението на конкурса за Варна, кметът на община Варна Иван Портних посочи: "През годините по един или друг начин съм бил близо до Международния балетен конкурс - Варна. Това е събитие с национално и международно значение и за мен е изключително удоволствие, че петдесетата годишнина на конкурса съвпада с решаващ етап от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.".

Паралелно с конкурса ще се проведат и съпътстващи прояви, между които традиционната Международна лятна балетна академия със занимания по класически балет, съвременни техники и джаз. В нея като преподаватели се привличат световноизвестни педагози от Русия, Франция, Дания, САЩ, Холандия, Великобритания и др.  Тази година заниманията в Академията ще се водят  от проф. Сун Хи Ким – Корея, Аурора Бош - Куба, доц. Бисер Деянов – България, Морис Кози – САЩ, Алфредо Торес - Куба. Специално за тазгодишното издание на балетната Академия проф. Владимир Василиев ще изнесе показен  урок "Клас на майстора" на тема "Па-дьо-дьо Дон Кихот" по хореография на А. Горски и В. Василиев. В съпътстващата програма на конкурса са включени и художествена изложба "Балетът в изобразителното изкуство" и фотоизложба "Варненската балетна Олимпиада през фотообектива". 

По традиция балетният конкурс ще завърши с гала-концерт "Среща на поколенията" с участие на лауреати на конкурса от минали години. На 30 юли 2014 г. в Летния театър на Варна зрителите ще имат удоволствието да се насладят на изпълненията на  Максимилиано Гера - Аржентина, Роландо Сарабия - Куба, Бруклин Мак, Уитни Дженсън  и Матиас Дингман.