Изложбата може да бъде видяна от 7-ми до 24-ти август в Градската художествена галерия. Снимки Община Варна

Изложбата може да бъде видяна от 7-ми до 24-ти август в Градската художествена галерия. Снимки Община Варна

Интерактивна високотехнологична изложба може да бъде видяна в периода от 7-ми до 24-ти август в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна. Проектът носи името Сonglomerate и е представил България на Световното сценографско квадриенале в "Прага PQ2019". Идеята е инициирана от Съюза на българските художници, а в морската столица се реализира с помощта на фонд "Култура" към Община Варна.

"Conglomerate" е интерактивен павилион, който съчетава архитектурна инсталация и виртуална изложба. Посредством технологията за добавена реалност (AR) публиката има възможност в реална среда да разглежда скрито съдържание, невидимо с просто око. С помощта на дигитални устройства, предоставени в изложбата, зрителят "сканира" шестоъгълните елементи по стените на кошера и от тях се появяват интерактивни сценични визуализации. 10 от сценографските продукции са заснети с виртуална реалност (VR).

Павилионът представлява внушителна в своя детайл, мащаб и органика архитектурна инсталация, изградена от множество микро пространства, които всеки посетител може да "отвори" и да разгледа 53 сценични и екранни творби на 46 артиста в 6 категории: "Драматичен театър", "Кино", "Опера", "Куклен театър", "Танц" и "Пърформанс". 10 от сценографските продукции са заснети с виртуална реалност (VR). Главен куратор е Огняна Серафимова, със съ-куратори Петър Митев и Ханна Шварц. Вход за възрастни - 2 лева, деца, учащи и пенсионери - 1 лев.

Галерия