LetishteVarna3

LetishteVarna3

Инвестират 40 млн. лева в ремонта на варненското летище

директор на дружеството концесионер "Фрапорт Туин Стар Еърпорт" Мениджмънт" АД Дирк Шусдзиара и областният управител на Варненска област - Данчо Симеонов дадоха символичен старт на мащабния инфраструктурен проект. Варненски и Великопреславски митрополит Кирил благослови начинанието.

В подготовката и изпълнението на проекта инвеститорът влага близо 40 млн. лв. Подготвителните дейности вече започнаха, а от 8.30 часа на 15 октомври започват и строителните дейности по самото летателно поле. Очаква се в строителството да бъдат заети около 500 работници само на територията на летището. 

За изпълнението на строителните работи Фрапорт сключи договор с известната немска компания "Макс Бьогл Бауунтернемунг" ООД. Компанията- изпълнител е с 80-годишна история, нарежда се сред 5-те най-големи германски строителни компании и има офиси в над 12 държави, включително Китай и Обединените Арабски Емирства. Дейността й обхваща от комплексно строителство на сгради до инфраструктурни обекти, включително и на редица летища. 

Специално за изпълнението на проекта, в близост до летище Варна, бяха изградени чисто нови, супер модерни инсталации Бенингховен, за производство на полимер модифициран асфалт с капацитет 240 тона на час.

По време на строителните работи ще бъдат положени около 130 000 тона асфалт. Ще бъде извършена изключително сложна логистика и организация на работа за постигане на синхрон и координиране на действията на около 80 транспортни, строителни и асфалтополагащи машини, работещи по едно и също време на 24 часов режим. Проектът включва и разширяване на страничните ивици за безопасност на пистата с 5 м., така че общата широчина на пистата да достигне 60 м., изграждане на нова дренажна система и пълна подмяна на светосистемата на пистата.
Проектът за рехабилитация на пистата стартира през 2009 година с извършването на предпроектни проучвания от германската "Schlegel Consulting Engineers" – световен лидер в проучването и проектирането на летателни писти и настилки, която изготви подробен технически доклад с анализ и конкретни предложения за изпълнение на рехабилитацията.

Процесът на проектиране беше извършен в тясно сътрудничество с Гражданска въздухоплавателна администрация и Ръководство въздушно движение, а избраният период за строителните дейности бе координиран с представителите на авиокомпаниите, които оперират на варненското летище и туристическите организации.
Изпълнението на проекта е от изключителна важност, както за дългосрочното развитие на летището, така и за развитието на бизнеса и туристическата индустрия на град Варна и Североизточния регион.

За осъществяването на строително-ремонтните работи, летище Варна ще бъде затворено от 8.30 часа на 15 октомври 2011 г. до края на февруари 2012 г. През това време полетите от и до Варна ще се обслужват от летище Бургас. Фрапорт осигурява безплатен автобусен превоз между двете летища, чието разписание и условия за ползване са публикувани в сайтовете на летище Варна и летище Бургас.