IkoniBrodilovo

IkoniBrodilovo

Италианска икона от XVII век сред ценностите на църквата в Бродилово

"Св. Пантелеймон" в странджанското село Бродилово. След разрушаването църквата не е действала 25 години. Иконите от иконостаса и старата иконна сбирка в резултат на предприетите тогава от общината мерки се преместват и съхраняват в зала и хранилище на местното читалище и се предават с описи от кмет на кмет при смяна на местната власт. Преди години е правена реставрация на част от иконите, но поради неподходящите условия в залата на читалището се наложи нова реставрация.

Сега със средства на държавата, общината и малка помощ от църковното настоятелство в храма е извършен основен ремонт, направена е консервация и реставрация на иконостаса и на още 40 икони, в това число и на всички икони от царския ред, които владиката ще освети на празника.

Сигнална записка на младия нестинар Костадин Михайлов до Общински съвет – Царево за съмнения в злоупотреба с икони на църквата и други движими културни ценности след реставрацията им предизвика известно напрежение в странджанското село. Последваха ред устни сигнали.

За да опази културно-историческото наследство на църквата, кметът Петко Арнаудов вече предприе спешни мерки. Той назначи независима експертна комисия, (на основание чл. 17 от Закона за културното наследство), която да заснеме и опише културните ценности. На 21 юли назначената комисия направи инвентаризация и пълен опис на иконите и останалите ценности, съхранявани в читалището и църквата, като засне частично и ситуацията в хранилището. В констативния протокол комисията записа, че са реставрирани 60 икони, 20 от които (датирани от края на ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ век) са с изключителна историческа и художествена стойност. По мнението на специалистите съхраняваните досега в читалището икони от апостолски ред, царски двери, фриз със змейове, 4 икони от царския ред и църковна утвар притежават изключителна историческа и художествена стойност. Те също са от друга църква. Предписанията на комисията са за експертна оценка и особен режим на опазване. С нейно решение иконите са предадени на съхранение в РУП –Царево.

Църквата в Бродилово е паметник на културата с местно значение. В богатата й колекция от стари икони някои са с много висока художествена стойност. Сред тях е и оригиналната италианска икона "Възнесение господно", в която експертите откриват барокови, предренесансови елементи, които намират за странни не само за района на Странджа, но и изобщо за православните икони. Предположенията са, че иконата е от ХVІІ век.

Със своето стилово и тематично разнообразие бродиловските икони и утвар, надхвърлят класификацията "паметници на културата с местно значение" и подлежат на задължителна експертна оценка. Някои от тях са буквално шедьоври и могат да красят и най-престижните музейни колекции. 80 икони са запечатани. Предварителният им оглед показа, че и сред тях има ценни образци. Констатацията на експертната комисия е, че всички те се съхраняват при неподходящи условия и са в изключително лошо състояние и само по чудо са оцелели досега. Ето защо, ако не се предприемат спешни мерки за тяхното правилно съхранение, консервация и реставрация, те ще бъдат безвъзвратно загубени не само за бродиловци, но и за общината и държавата.

„След злополучния опит, който имаме с ограбването на автентичните 12 икони от апостолския ред в село Бродилово през 80-те години , а по- късно и тези от село Българи (след тяхната реставрация), зачестилите набези на иманяри и крадци, разбитите три тракийски могили от ІІІ в. пр. Хр. в село Бродилово, сме принудени да предприемем спешни мерки и за тяхното съхраняване и опазване", обяснява случая с иконите Арнаудов.