Иво Бистрички рисува "Алегории на любовта"

В картините си авторът се опитва да направи своя прочит на любовта. Иво Бистрички признава, че в настоящата изложба се е опитал да даде по-философски израз на своето възприятие.

 

Заглавията на картините - "Ева", "Цветя на целомъдрието", "Змията" могат да се възприемат като думи от речника. За автора обаче е важно да излезе извън формата на произведението и то да не бъде само картина, а да носи идея, смисъл, послание. Това, според него е истинската първопричина да създаваш изкуство.

"Зрителят може да приеме всяка картина поотделно, но между тях има връзка. Като се започне от женското начало в картината "Ева", мине се през мъжкото начало - "Рицарят", през темата за греха в "Змията" ще се открият пластичните и смислени допирни точки между тях", сподели Иво Бистрички.

Художникът признава, че е поднесъл много директно своите представи за любовта. Изложбата е поетична интерпретация на темата и тя описва състоянието на чувствата. "Алегории на любовта" се базира на произведения от класическото изкуство. Ярък пример за това е картината "Венера", която е своеобразна препратка към "Афродита" - текст от "Омирови химни" на Хезиод.

Алегориите в изложбата на Иво Бистрички са по-скоро отправни точки, директни знаци по пътя към преживяното.

Откриването на "Алегории на любовта" е на 28-ми януари от 17.30 часа в галерия "Пролет".