Paraklis2

Paraklis2

Избират иконописец, който ще изографиса параклис в Бургас ще изберат иконописеца, който ще изографиса параклиса "Свети Георги Победоносец". Той ще бъде изграден в Морската градина на Бургас. Инициативата е в рамките на честванията по случай 100 години Балкански войни.

Идеята за параклиса се роди сред членовете на Инициативния комитет, който е оглавяван от областния управител на Бургас Константин Гребенаров. На последното си заседание комитета определи критериите за избор на иконописец и журито, което ще го определи. И двамата избрани да направят това са членове на Инициативния комитет.
Параклисът "Свети Георги Победоносец" е първият храм, който ще бъде построен в старата част на Бургас през последните 80 години.
Иконописецът, който ще го изографиса трябва да отговаря на следните критерии:
- иконописецът или екипът трябва да е свързани (живее, работи) с Бургас или  региона; - изпълнителят/екипът ще бъде избран въз основа на два критерия: професионално ниво, съобразно православните канони; както и представена приемлива цена;
- до 1-ви май 2013 г. иконите трябва да бъдат монтирани на дървен иконостас;
- броят на иконите ще бъде 6;
- размерът е по-голям от първоначално обявения и ще бъде около 60/85 см;
- високият престиж на поръчката предполага конкурентна цена за изпълнението.
До момента са събрани 31 000 лева от дарения. Средствата са за изграждането на параклиса, който трябва да бъде открит на 6-ти май - Гергьовден.
Бургаски фирми са изразили своето желание да участват в градежа с труд и материали.
Всеки, който желае може да направи дарение по откритата сметка:
BG85 IORT 3785 0088 7777 00 - "Инвест банк" – клон Бургас