DyrvoKoren

DyrvoKoren

Иизложбата "Дървото с корен" ще гостува в Двореца в Балчик

в "Националния природо-научен музей" в София, а от 20 август до 10 септември паната ще бъдат изложени в Двореца в Балчик.

Същевременно, ако имате любимо дърво, до 31 август 2011 г. може да разкажете за него и да го номинирате за конкурса "Дърво с корен 2011". При заявено участие вашето дърво може да спечели специализира грижа за опазването и съхранението му, а също така – да получи международна известност, като представи България в конкурса "Европейско дърво на годината".

За малките почитатели на природата е предвидена специална категория – "Млад природолюбител", в която могат да се включат деца от 6 до 14 годишна възраст, които да разкажат за дърветата, които са ги впечатлили и са запомнили. Детето, номинирало най-интересното дърво, ще спечели рафтинг приключение.

Още една допълнителна категория – "Дърво с бъдеще" - ще отличи онези любители на природата, които не само и се наслаждават, но и подпомагат нейното опазване с активни действия, като засаждане на дръвчета. Всеки, който е посадил дърво в близките 5 години и се грижи за него може да се включи и да спечели ваучер за градински инструменти и аксесоари, които да му помогнат и в бъдеще да продължи да сади и отглежда дръвчета.

Avren-small.jpg
В момента дъбът в местността Картала край с. Аврен, обл. Варна, който беше отличен като "Дърво в опасност" в миналогодишното издание на конкурса „Дърво с корен” е предложен за обявяване за защитено дърво, съобщиха от Община Аврен. Като собственик на земята, върху която се намира дървото, институцията е подала необходимите документи в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Варна. Очаква се комисия от експерти да посети дървото до края на седмицата и да извърши проверка на подадената информация, след което да се вземе решение за започване на процедура за обявяване на дървото за защитено.
До изготвяне на необходимата документация за подаване на предложението от страна на Община Аврен се стигна благодарение на еко-експертите в общината и усилията на номиниралия дъба – Петър Йовев от с. Аврен. От 2 години той се бори да бъдат взети мерки за опазване и съхранение на дървото, като една от стъпките в тази посока беше и номинацията на дъба за конкурса "Дърво с корен 2010". В конкурса дървото беше отличено в категория "Дърво в опасност", което спомогна допълнително за задвижване на предложението за обявяването му за защитено. Това отличие донесе на дървото и ваучер от 500 лв., които ще бъдат похарчени за дейности по опазването му.

Другият победител в категорията "Дърво в опасност" в миналогодишния конкурс – чинарът в парк "Бедечка" в Стара Загора, също получи 500 лв. за дейности за опазването и съхранението му. Дървото вече е инспектирано от специалисти, които дадоха конкретни насоки какви стъпки и процедури да бъдат предприети за укрепване на 600 годишното дърво.
Чинарът вече спечели много приятели – ученици, студенти и граждански организации, които решиха да подкрепят дейностите по опазването му с доброволен труд. През септември номиниралите дървото ученици от Х ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Стара Загора ще се срещнат със специалистите и доброволците, за да набележат конкретните дейности и графика за изпълнението им.
Наградите в категорията "Дърво в опасност" са осигурени благодарение на фондация "Чарлз Стюарт Мот".

http://www.bepf-bg.org/page/Дърво-с-корен-2011/79.html

Днес+