kaliakraP

kaliakraP

"Калиакра" - символът на българската морска слава "Парижка комуна" в град Гдиня специално за България. За да бъде използван за обучение на бъдещи моряци. И се превръща в един от съвременните символи на българската морска слава.

Оказва се, че съм голяма щастливка, след като съм пътувала на борда му. Преди няколко години той извършваше разходки с пасажери от Несебър до нос Емине и обратно. И стана така, че попаднах на него. Като турист, срещу заплащане.
Няколко години след това със съжаление прочетох информациите за това, как варненци са се почувствали излъгани, след като официално било обявено, че ще бъдат раздавани безплатни билети за кратко демонстрационно пътуване с кораба. По време на седмицата на морето официално било съобщено, че желаещите да получат пропуск трябва просто да идат на морската гара във Варна в десет часа в деня преди пътуването. И деветдесет от тях ще имат шанса да плават с красивия кораб. Идеята изглеждала добра. Но в крайна сметка се компрометирала много лошо. KaliakraP2И се стигнало до поредния абсурд по български.
Десетина минути преди обявения час, пред кораба, подредени на опашка, чакали над петдесет мераклии да участват в романтичното пътуване. За тяхна огромна изненада се оказало, че ... билетите вече са раздадени. В профила си във Фейсбук, актрисата от Варненския драматичен театър Даниела Викторова споделя:  "Поредният абсурд! Как се обяснява на едно девет годишно дете, с насълзени очи думичката абсурд? … В 10ч. и 15 минути с моя син и още 20-тина ентусиазирани граждани обикаляхме около "Калиакра" и чакахме някой да ни даде въпросните ваучери или поне някаква информация. След около половин час се разбра, че те са били раздадени още в 8ч. сутринта???!!! … На късметлиите – честито! А ние каръците да пием по една студена вода и да разчитаме на дар словото си, за да обясним на децата".
Това е единият от "бреговите" неуспехи на "Калиакра". Друг подобен е свързан с кампанията за събиране на средства за традиционното участие на баркентината в регатата "Tall Ships Races" чрез продажба на ваучери. През пролетта на 2012 година стана ясно, че широко афишираната инициатива, която бе подкрепена лично от премиера Бойко Борисов, се е провалила - нито един ваучер не бил продаден.
За щастие, факт е, че славните прояви на екипажа на "Калиакра" са много, много повече от подобни абсурдни ситуации. А моряците със сигурност заслужават постиженията им да бъдат припомняни.KaliakraP1
Веднага след като на 29 юни 1984 година, в град Гданск, при тържествена церемония, на кораба е издигнат българския флаг, баркентината се отправя на плаване около Европа. Посрещнат е във Варна на 3 август, а на 7 август е официално приет във флота на страната ни. Започват редовните й участия в международните регати "Cutty Sark", "Tall Ships Races" и "Stan". Участва в "Grand Regata Collumbus 92" и "Ветрило 89". През 2003 година баркентината участва в снимките на руския филм "Бегущая по волнам". На 28 юни 2005 година е участник в парада по случай 200 – годишнината от битката при Трафалгар. Там играе ролята на историческата френска фрегата "Redutable".
През годините многократно е обсъждано как корабът да запази статута си на учебен и да продължи да носи по света българската морска слава. А моряците продължат да се справят със страшни бури сред морета и океани, да овладяват ветрохода в рисковани гонки. Екипажът винаги е бил съставен от хора с отлична ветроходна подготовка и неизменно е давал шанс за трупане на безценен опит за моряците си. Наред с незабравимите спомени от пътуванията с кораба, на който всеки български ветроходец мечтае да плава.
Текст и снимки Татаня Байкушева