DSC_6138

DSC_6138

Китайки с първи опити по рисуване в Кирил и Методий

"Св. св. Кирил и Методий". 24-годишните жени влязоха в часа по изобразително изкуство на преподавателя Атанас Стоянов. Заедно с учениците от специализираната паралелка по рисуване те взеха моливите за рисуване. По този начин Дзън и Жън се потопиха в атмосферата на бургаското училище, в което ще преподават китайски език. Те ще останат в морския град една година. Китайките са тук по покана на Община - Бургас, като целта е да запознаят ученици със своя език.DSC_6129

Часовете по китайски език ще бъдат два пъти в седмицата. 150 ученици от "Св. св. Кирил и Методий" ще посещават часовете по китайски език, които са като извънкласна форма на обучение. Единственото условие, по което са били избирани, е нивото им на владеена на английски език, тъй като преподаването ще става чрез него.

Китайките ще преподават на учениците мандарин. Мандарин (官话) е език от Сино-тибетско езиково семейство, говорен като първи език от около 885 000 000 души в Китай, Сингапур, Тайван, Хонконг, Индонезия, Maлайзия, Виетнам, Taйлaнд, Лaoс, Кaмбoджa, Moнгoлия, Русия, САЩ, Великобритания, Южна Aфрикa, Бруней, Maвриций и други, което го прави най-разпространения език в света по брой говорещи.

Дзън и Жън са завършили бакалавърска степен по преподаване на родния си език. Престоят им в Бургас се води стаж, след който те ще запишат магистратура. За първи път двете китайки ще преподават мандарин извън страната си. Тиенюн Дзън учи в университета в град Ухан, провинция Хубей. Ухан е най-големият административен център, където живеят близо 10 000 000 души.

Йенли Жън е от провинция Хъбей. Административният център е град Шъдзяджуан.

150 ученици ще учат китайски в Кирил и Методий