Преди по-малко от месец кметът Димитър Николов участва в церемония по отриването на анаеробната инсталация. Снимка Архив Черноморие-бг

Преди по-малко от месец кметът Димитър Николов участва в церемония по отриването на анаеробната инсталация. Снимка Архив Черноморие-бг

Всяко увеличение на такса смет и битови отпадъци има съпротива. Но това е цената на услугата. Така кметът на Бургас Димитър Николов отговори на въпрос на "Черноморие", свързан с предлаганото от него увеличаване на таксата за битови отпадъци в общината. Докладната му записка е входирана в Общинския съвет, ще бъде разгледана на заседанията на комисиите и след това гласувана на сесията.

Кметът на Бургас предлага 30% увеличаване на такса битови отпадъци

"Размерът на промилите на таксата битови отпадъци отговаря на средствата, необходими за всички мероприятия. Защото сега вече влиза в експлоатация новата анаеробна инсталация. Имаме нови изисквания. Увеличени са ставките по отчисленията, които плащаме на Министерството на околната среда. Те вече са двойно повече сравнено с предходни години. Това всичко изисква нови средства", допълни Димитър Николов.

"Основният проблем е, че в Бургас хората не са така съвестни да изхвърлят разделно отпадъци. В Бургас е организирана най-съвременната система за сметосъбиране. Идва автомобил с роботизирана ръка. Само чрез водача се взема контейнера, разтоварва отпадъка. Всичко се претегля  с електронни везни. Веднага след него идват граждани, които изхвърлят до контейнера стари тоалетни чинии, строителни отпадъци, мебели, кашони и се налага да дублираме с втори автомобил – вече с трима работника на ръка да товарят боклуците", обясни кметът на Бургас.

В Бургас заработи анаеробна инсталация за преработване на биоразградими отпадъци.

Откриха анаеробната инсталация, 10 камиона по график ще извозват хранителните отпадъци за нея

На въпрос на "Черноморие" - "Как ще бъдат мотивирани бургазлии да изхвърлят разцделно биоразградими отпадъци?", Димитър Николов отговори така: "Ще проведем информационна кампания във всеки блок. Бургазлии трябва да се приучат да изхвърлят хранителните си отпадъци разделно, защото вече имаме анаеробната инсталация".