DSC_2547

DSC_2547

Кметът на Бургас на крака за автограф от Димитър Луджев

озаглавена "Революцията в България 1989-1991", издадена от университетското издателство "Свети Климент Охридски". На премиерата дойде директорът на издателството - Димитър Радичков и литературният критик Димитър Новков.DSC_2506

Книгата съдържа над 1000 страници с документи и снимки, 550 документа, свързани с онова време на прехода и тежи 1,600 кг.

"Тази книга е писана в продължение на 5 годинии всеки читател може да прибави към нея своята гледна точка и коментар. Димитър Луджев се опитва да е максимално близо до обективната действителност и книгата е опит за драматургичен труд", каза издателят Димитър Радичков.

"Книгата е писана от човек участник в събитията. Може да бъде определена като научна историческа монография, като мемоаристика от нивото на "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов и "Строители на съвременна България" на Симеон Радев, изградена е по правилата на съвременния роман и в същото време съдържа документи и фактологически масив", каза литературният критик Митко Новков.

"Това е документална история, хроника-анализ на мирната либерална българска революция. За кой ли път допуснали да се омачка, очерни, подцени един от най-големите мигове в историята на България. По онова време в СДС говорихме за смяна на системата, но БСП чрез Александър Лилов успя да смени думата с промяна. Така излезе, че в България нищо не се е случило", сподели и самият автор.

След представянето, роденият в Бургас, Луджев се срещна с приятели и съмишленици и на чаша вино продължиха разговорите за събитията от времето на българската революция.