DSC_7901

DSC_7901

Кметът на Бургас предлага негови служители да трупат опит в Европейската банка

за интегриран градски транспорт", каза още Николов.

Той презентира възможностите на общината и конкретно параметрите на проект "Интегриран градски транспорт" пред Сума Чакрабарти, който е на няколкочасова визита в Бургас заедно с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Общината работи по проекта от четири години. През януари 2011 година подписа договор с ЕБВР. Проектът се финансира от три страни - от една страна - 51 816 427 евро от оперативна програма "Регионално развитие", 10 120 493 евро кредит, който отпуска ЕБВР и 5 134 920 евро е съфинансирането, което община Бургас трябва да осигури като лични средства.DSC_7935

В момента тече процедурата по избор на фирма доставчик. Седем от най-големите производители на автобуси в света участват в конкурса.

"ЕБВР има добра перспектива. Ние финансираме и проекти за обновяване на различни видове инфраструктури. Харесва ми визията за развитието на Бургас. Това може да се мултиплицира и в други градове. Окуражавайте вашите колеги да посетят екипа ни в София", насърчи Сума Чакрабарти кмета на Бургас и чрез него и колегите му от страната.

"Имаме и други идеи. Но са още в начален етап. Някои от тях могат да бъдат реализирани съвместно със съседните общини Поморие и Созопол. Нека другите градове да завиждат на Бургас, който е пример. Тук може да се удължи сезонът и да се инвестира в спа туризъм, във винарство, има и археологически обекти, които да бъдат включени в бъдещи проекти", каза министър Симеон Дянков.