obshtina1

obshtina1

Кметът на Царево търси подкрепа от министър Найденов за дървата за огрев

за местното население.

Арнаудов изтъква сериозността на проблема и обяснява, че докато горите са били държавна собственост и е действало т. нар. ползване на тарифна такса на корен, проблемът не е съществувал. След възстановяването на собствеността върху горите и особено след отпадането на този начин на ползване задоволяването на нуждите на населението с дърва за отопление вече се очертавало като изключително сериозен проблем.

Същевременно сред населението в горските райони на общината и цяла Странджа се натрупва едно отрицателно настроение към проблемите на горското ведомство. Кметът Петко Арнаудов намира за несъществени причините за възникване на подобни настроения и смята, че могат и следва да бъдат преодолени.

Община Царево разполага с 23 хил. дка общински гори. Годишният добив на дърва за отопление от тях е около 7 700 пр. м3, но за задоволяване на нуждите на населението са необходими най-малко 18 400 пр. м 3. Общият недостиг от общинските гори е 10 700 пр.м3 за година. С недостиг от горските райони са селата Кости, Българи, Кондолово, Фазаново и Велика, от приморската част - Царево, Ахтопол, Варвара и Лозенец.

"По-сериозен е проблемът в населените места от първата група. Населението тук е с по-висока възраст, поминък за младите няма и много от тях вече са на границата на физическото оцеляване. Именно в тези населени места се създава повод за отрицателно настроение, свързано с това, че след премахването на ползването по тарифна такса на корен, те не могат да си добият колци за зеленчуковите градини и малки количества средна и дребна дървесина за ремонт на домовете си и стопанските постройки", обяснява кметът.

Тъй като общинските гори не могат да задоволят нуждите на населението с дърва за отопление, необходимото количество се отпуска от Държавния горски фонд, както е посочено в закона. Проблемът тук е в цените на дървесината. Така Община Царево продава дървата при цена 25 лв. за 1 пр. м3 с ДДС. Цената на Горско стопанство – Царево за 1 пр. м3 е 40,07 лв. с ДДС. Това е втори повод за създаване на отрицателно настроение, главно в горските райони, най-вече поради ниския социален статус на населението в тях.

За решаването на този важен социален проблем Арнаудов предлага на МЗХ (респективно ИАГ) да разпореди на ДГС и ДЛС да предоставят приоритетно на общината организацията по добива на дървесина в планираните за сеч насаждения, които отстоят възможно най-близо до населените места с недостиг на дърва за отопление. При наличие на строителна дървесина в тези насаждения тя да се реализира от общинското предприятие. Определени количества от тази строителна дървесина биха могли да се предоставят на местното население за задоволяване на лични потребности срещу заплащане.

Работниците от горските стопанства (действащи и ветерани, членове на гасачески групи по населени места и др., свързани с горските стопанства граждани) да имат право да добиват за себе си дърва за отопление от отгледни сечи, суха и паднала маса по намалени цени. Такава организация на работата по снабдяването на населението с дърва за отопление и дребни нужди от строителна дървесина ще даде възможност за изравняване цените на дървата от общинските и държавните гори.

Кметът среща разбиране по проблема от ръководствата на трите горски стопанства в Царево, Кости и Граматиково, стопанисващи държавните гори върху територията на Община Царево. Новият Закон за горите обаче им отнема възможността за какъвто и да е компромис спрямо местното население, свързано с цените на дървесината.