Зимна улица вече може да се открие в книжарниците

Зимна улица вече може да се открие в книжарниците

Американската писателка Елин Хилдебранд се завръща на български език с истинско коледно чудо - първата си празнична история "Зимна улица". С нея "кралицата на летните романи", накарала хиляди читатели по света да мечтаят за тропически дестинации и спиращи дъха гледки, дава старт на новата си завладяваща поредица "Winter", която за пореден път ни кани в живота на жителите на райския остров Нантъкет. А той, оказва се, е не по-малко райски през зимата. Само с някои малки изключения. 

23-ти декември е, а обикновено препълненият по време на коледните празници хотел "Зимна улица" е необичайно тих. Няма и следа от тълпите туристи, които пристигат за традиционния за Нантъкет Коледен парад. Дългите списъци с чакащи за празничната седмица са заменени от неонов знак "Свободни стаи". А това дори не е най-лошото нещо в живота на собственика на хотела Кели Куин.

Горд баща на цели четири вече пораснали деца, Кели с натежало сърце наблюдава как всяко едно от тях претърпява свой собствен катарзис в живота. Чувствайки, че не може да се меси в решенията им, Кели с нетърпение очаква Коледата, за да събере семейството си и да възвърне поне частица от присъщия на декември празничен дух. 

Но желанията му набързо се опропастяват, когато под собствения си покрив Кели заварва най-голямата изненада – жена му Мици, която се целува не с кой да е, а с Дядо Коледа. Само че добрият старец изобщо не е старец, а приятелят на Кели – Джордж, който забавлява посетителите на хотела докато трае празничния сезон. Е, явно в свободното си време се грижи и за съпругата на собственика. 

Мечтаната коледна вечеря пропада с гръм и трясък и в дома на семейство Куин настъпва същински хаос, засилен от пристигането на децата на Кели, които донасят със себе си обилно количество неочаквани изненади, емоции и драми.

В момент, в който Коледата изглежда напълно неспасяема, единственият човек който може да сложи нещата в ред се оказва бившата съпруга на Кели – известната водеща Маргарет Куин.

Но тази задача съвсем не се оказва толкова лесна. Защото далеч преди греяното вино и джинджифиловите бисквити да бъдат сложени на масата и всички подаръци да бъдат отворени, хотел "Зимна улица" ще трябва да преживее любовен триъгълник, непланирана бременност, малък пожар, твърде много шотове с уиски, безкраен поток от коледни песни, неочакван шок и объркани любови. А това си е същинска формула за коледно бедствие. 

Нестандартна и забавна, написана в духа на най-обичаните коледни класики, "Зимна улица" е стоплящ сърцето роман за завръщането у дома по време на празниците, което не винаги протича толкова идилично, колкото очакваме. 

Елин Хилдебранд за пореден път доказва, че е ненадмината в умението си да обрисува взаимоотношенията в едно семейство такива, каквито са – реални, нюансирани, изпълнени с много недоразумения, но и с още повече любов.

Из "Зимна улица"

Кели

След като Кели осмисля новината, че Мици го напуска и че пак ще се развежда, прави единственото, на което е способен: подкарва към "При Хач" и купува бутилка "Уайлд Търки" и кутия "Камълс". Като се връща в хотела, вади две кенчета кока-кола от хладилника за гости и се отправя към стаята си, където се заключва.

Следобед на двайсет и четвърти декември е. Налива си питие и запалва първата си цигара след повече от две десетилетия прекъсване. Тя го кара да се закашля. Според Мици алкохолът и тютюнът са отрова и като нищо той всеки момент ще се озове пред небесните двери.

Но в момента му доставят удоволствие. Не точно удоволствие, но чувство на непокорство и вълнение, а това е максимумът, на който може да се надява. Инспекция на спалнята дава на Кели да разбере, че Мици е планирала изселването си от известно време. Взе със себе си само два куфара, но абсолютно всичките ѝ притежания са изчезнали, с изключение на две неща. Първото е роклята ѝ на Госпожа Коледа, която е с няколко сантиметра прекалено къса за жена на нейната възраст, но тя все пак настоява да я носи на коледното им парти всяка година. Кели е озадачен. Забегнала е с Дядо Коледа, но е пропуснала да си вземе съответния тоалет? И после си спомня думите ѝ: надявах се да изкараме Коледа, но не се получи.

Значи е оставила тоалета на Госпожа Коледа във вида ѝ на улична труженичка ей тъй, просто за всеки случай. Другата дреха, която виси в гардероба, е гащеризон от златисто ламе, носен от Мици на дискотеката с ролери, в който Кели се беше напъхал на шега за един отдавнашен Хелоуин. Мици явно е пратила всичките си други дрехи в Ленокс. Кели беше забелязал, че опакова големи кашони, но прие, че са коледни подаръци за Барт.

Барт. Кели е съобщил на Кевин, Патрик, Ава и дори на Маргарет за заминаването на Мици, но няма друг начин да се свърже с Барт, освен да му прати имейл, а това му се струва жестоко. Със сигурност е редно да се обади по телефона. Все пак той ще е най-засегнат. Кели пали нова цигара; пуши предизвикателно, дори не е открехнал прозорец. Стаята ще вони до безкрайност; като хотелиер Кели е напълно наясно с това.

Зачудва се за момент дали Мици вече не е съобщила новината на Барт. Майката и синът имат необичайна и вероятно нездравословна близост или поне Кели винаги си го е мислил. Тя никога не е била майка по начина, по който беше майка Маргарет, преди да стане най-известната водеща на новини в Америка. Маргарет се придържаше плътно към правилата – никое дете не беше спало в тяхното легло; гостуването с преспиване не беше позволено без комуникация между Маргарет и другите родители; нямаше оценка по-ниска от петица; съществуваше списък с домашни задължение на ротационен принцип, който Маргарет закачаше на хладилника и спазваше стриктно. Маргарет обичаше децата, но не ги глезеше прекалено. Мици е съвсем различен случай. Тя никога не порицаваше Барт като малък; ако той се проявеше зле, неизменно се стигаше до протяжен философски анализ защо Барт е ухапал другото дете/ влязъл е във водата, без да каже на Мици/на четиринайсетгодишна възраст се е напил и е повърнал в пианото на Ава. Мици постоянно се разхождаше гола пред Барт; казваше му кога е дошъл цикълът ѝ. Кели не би се изненадал, ако Мици е разкрила за връзката си пред Барт – може би още преди години.

Кели е толкова вбесен от тази мисъл, че си налива нова чаша "Уайлд Търки" и включва компютъра си.

Мици е тази, която е поддържала страницата на "Зимна улица" във фейсбук, но сега Кели поема нещата в свои ръце. Публикува (към всичките им 1114 фенове) следното: В светлината на скорошното ми разкритие, че жена ми Мици е имала любовни отношения с Джордж (Дядо Коледа) в продължение на дванайсет години, партито в "Зимна улица" тази вечер се отменя.

И ще бъде отменено в обозримо бъдеще, мисли си. Ще продаде хотела. Боже, какво облекчение ще бъде само – във финансово и емоционално отношение. Ще го обяви за четири милиона, но ще приеме три и половина. Още на двайсет и шести ще позвъни на Еди Панчик; всички на острова му викат Бързия Еди, което кара Кели да се надява, че Еди Панчик ще продаде хотела бързо.