Много от жителите на Кордоба, въпреки страха излязоха за коледното пазаруване. Снимки Мария Горанова

Много от жителите на Кордоба, въпреки страха излязоха за коледното пазаруване. Снимки Мария Горанова

Коледният дух завладя улиците на столицата на испанската област Андалусия - Кордоба. Положителните температури и наближаващите празници  изкараха навън много от жителите на испанския град. Хората се страхуват от заразата,а маските са задължителни навсякъде. Властите въведоха вечерен час и разделиха предстоящите празнични дни на две фази.

От началото на пандемията от Ковид-19 вече 40 седмици сайт "Черноморие" регулярно ви информира как останалият свят се бори със заразата. Правим това благодарение на разказите на бургазлии от различни точки на света.  

"В Кордоба настроение за празниците има, макар че много малко ще са хората които ще празнуват. Градът е приказно украсен, сякаш за да компенсира големия страх, който витае. Властите въведоха две фази на ограничения. Първата включва дните между 12-ти и 17-ти декември, тогава всички магазини са отворени до 21 часа, а баровете и ресторантите работят до 18 часа. До 22 часа е разрешено да има хора по улиците, след това всички трябва да сме се прибрали. Втората фаза е от 18-ти декември  до 10-ти януари, тогава магазините работят до 21 часа, а ресторанти и барове – отварят сутрин и работят до 18 часа, след което отново работят от 20 до 22.30 часа. Вечерният час става до 23 часа. Има специални дни, които са от 23.12 до 06.01. Тогава на хората е позволено да се движат из Андалусия за посещения при близки и роднини. На 24-ти, 25-ти, 31-ви и 1-ви януари може да се събираме до 10 човека да празнуваме, а вечерния часа на Бъдни вечер и Нова година е до 01.30 часа", разказа бургазлийката Мария Горанова, която от години живее в Кордоба.  Маските продължават да са задължителни навсякъде. Носят ги дори и учениците в клас. Там се разделят и потоците за да нямат досег класовете. Детските градини продължават да работят. В последните дни в Испания се наблюдава лек ръст на новозаразените, а в Андалусия общо случаите на Ковид-19 са вече над 240 хиляди. За последните 14 дни са установени повече от 11 хиляди новозаразени. Само в Кордоба общият им брой е над 24 хиляди. Градът е посредата в класацията на най-засегнати населени места в тази област. Най-тежко е положението Севиля, където случаите достигнаха над 57 хиляди.

В световен мащаб Испания е на девето място като заразените вече са повече от 1,7 млн души. САЩ, Индия и Бразилия продължават да са на челни позиции по брой заразени с вируса. Жертвите на глобалната пандемия вече са  над 1,6 млн. души, а заразените достигнаха повече от  74,600 млн, души в целия свят.

Галерия