Коледните светлини грейнаха и в Царево Ако времето позволи, и този път ще е на открито.

В дните преди Коледа се организират много коледни тържества, шоу –спектакли, изложби, а при най-малките Габровският театър ще представи за празника театрална постановка с участие и на деца от Царево.

 

В Царево следват традицията деца от детската градина да коледуват по предприятия и институции. В 9.30 ч. на 22 декември с пита и сурвачки 30 деца ще влязат в кабинета на кмета Петко Арнаудов и ще му изпеят традиционни коледни песни. Два дни после децата ще обикалят по банки, офиси, полиция, съд, прокуратура и предприятия. Децата следват точно традицията и изпълняват ритуал с наричания за къщата, за дома, за здраве, за берекет, за сполука и благополучие. Навсякъде ги посрещат с отворени обятия и ги даряват с подаръци, закупени с лични средства.

За коледните и новогодишните празници общината и тази година отпуска по 100 лева за новородените през 2010 г. и за всички ученици и студенти сираци, с редовна форма на обучение. Детските градини също получават подаръци от общината, за всяко дете ще има и торбичка с лакомства.