DSC_9000

DSC_9000

Красимир Джидров показва богатството на женските форми

която откри тази вечер в бургаската галерия "Неси". Неговите пластики показват пищните женски фигури, които са плод на уважението и отношението на автора към представителките на нежния пол. "Бог не е създал нещо по-красиво от жената. А ябълката присъства в творбите ми, като онзи първороден грях, от който сме тръгнали всички", обясни художникът. Той признава, че предпочита заоблените форми, защото те съдържат в себе си мекотата на линията и пластичността. "Не отхвърлям по-елегантните, но ми омръзнаха еднотипните жени от билбордовете", сподели Красимир Джидров.

Първите си опити с бронз прави през 2006-та година. Тогава той показа в "Неси" своите бронзови ябълки. Малко след това идва и страстта към женското тяло и така започва да го вае. "Не забравяйте, че жената е муза и начало, от нея се ражда всичко", допълва авторът.

Освен пластиките, в галерията са подредени и рисунки с голи женски тела. Отначало те са били ексизи, но постепенно се появя идеята за рисунки, които не повтарят движенията и формите на скулптурите.DSC_9006

Художникът, който е керамик по образование, през годините минава през различните стилове в изкуството. Последната му страст е работата с натъкан текстил. "Тя е много близо до плъста (плътна материя от сбити косми, от която са изработвани килими и връхни дрехи в миналото) и ми доставя удоволствие да работя с нея", каза Красимир Джидров. Желанието му при следващото си гостуване в "Неси" да покаже пластики от дърво и паната си от плъст.