DSC_6931

DSC_6931

Кристоф Ламбер идва за кино фест в Бургас? Кончаловски – в журито

"Златна котва", който ще се проведе от 13-ти до 19-ти юни в Бургас. Новината съобщи актьорът Маским Генчев – председател на асоциация "Българска кинокласика и култура", организатор на фестивала. Той бе промотиран тази вечер сред представители на общини от региона и бизнеса. На събитието присъстваха генералният консул на Турция в Бургас Джем Улусой и областният управител Константин Гребенаров, заместничката му – Златина Дукова, общинската съветничка Карамфилка Апостолова.

DSC_6909

Организаторите набират средства, за да реализират амбициозния си проект – фестивал на класическите и съвременни филми, които да показват реално историята на страната си. Проектобюджетът на "Златна котва" е 245 000 лева. 75 000 лева ще бъдат осигурени от асоциацията, 80 000 лева – от община Бургас под формата на наем на зали, осветление, озвучаване. "През юни фестивал ще има. Желанието ни е да го направим такъв, какъвто трябва да бъде – с много прожекции – по четири на ден, с хепънинг по улиците на града, с четения между прожекциите", каза Максим Генчев. Фестивалът ще има конкурсен характер. Филмите ще се оценяват от жури, в което трима от членовете ще бъдат гости от чужбина. Дали Никита Михалков или Андрей Кончаловски ще оглави журито ще стане ясно в скоро време. Такава е амбицията на организаторите.

Част от филмите, които ще бъдат показани са българските "Шменти капели", "Корпус за бързо реагиране", "Чужденецът". В селекцията на международната програма ще бъдат показани филми от Балканите, Русия, САЩ, Китай, Южна Корея, Скандинавието.

Победителят ще бъде определен от журито и гласовете на публиката. Той ще получи статуетка "Златна котва" и премия. Наградния фонд на фестивала е 20 000 лева.