Докладната на Живко Табаков бе подкрепена само в първата й част. Снимки Лина Главинова

Докладната на Живко Табаков бе подкрепена само в първата й част. Снимки Лина Главинова

Фестивалът на маскарадните игри разбуни политическите страсти в Общинския съвет на Бургас. Докладната записка за провеждането на форума бе входирана от независимия общински съветник Живко Табаков по предложение на СНЦ "Българско е" и НПО "Общество за фолклор". Те са изразили желание да организират такъв фестивал през октомври в морския град.

"Не става въпрос само за кукери, а за реализиране на допълнителни приходи за нашите съграждани и за удължаване на туристическия сезон", мотивира докладната си съветникът Табаков.

Основните дебати се разгорещиха по темата за заплащането от страна на организаторите на фестивала. В документа си Табаков предлага колегите му в местния парламент да подкрепят провеждането на този фестивал, а Община Бургас да бъде негов партньор, да го включи в културния си календар и да осигури безвъзмездно сцена, която да бъде разположена на площад "Тройката".

"Ще се заплаща ли такса участие? Знаем, че когато наши състави гостуват някъде, те плащат такава такса", попита Калчо Белов от ГЕРБ. Табаков предложи организаторите да платят 25% от сумата, която е необходима за провеждането му и да поемат разходите по изхранването на участниците.

"Подкрепям добрите идеи. Но във всички шатри ще има търговска дейност. Ще плащат ли те и каква такса?", попита Димитрина Буланова от ГЕРБ. Тя открито заяви, че ще подкрепи докладната само в първата й точка - за провеждането на такъв фестивал.

"Не съм съгласен 50 шатри да бъдат предоставени безвъзмездно", категоричен бе Белов.

"С лека ръка раздаваме публична общинска собственост. Има Наредба за това и аз не мога да подкрепя тази докладна. Намерете спонсори", заяви председателят на ОбС Костантин Луков.

"Кажете на кмета на Бургас Димитър Николов, като има интересни теми да не излиза от залата. Предайте му, че когато говорим за инициативи, които привличат туристи хубаво е ГЕРБ да ги подкрепи", заяви Табаков.

"Същият прецедент направихме на миналата сесия, когато дадохме Летния театър на Янка Рупкина за концерта й, а там се продаваха билети и се събираха пари. Така пет години подкрепяхме "Спирт"-а", заяви Георги Манев от СЕК.

"Искам да похваля г-н Табаков за придобитата смелост. Нека обаче да преброи съпартийците си, за да има смелостта да дава акъл на ГЕРБ", провокира колегата си Красимира Маркович от ГЕРБ.

С това размяната на политически реплики не стихна.

Димитрина Буланова предложи трите точки в докладната да бъдат гласувани една по една. А Константин Бачийски от СЕК се опита да защити докладната на Табаков. Бачийски предложи да бъде направена корекция в точка 2 и думата "безвъзмездно" да бъде заменена със "съгласно Нормативната база", а организаторите да си преценят каква финансова възможност имат, за да преценят колко шатри да разположат на площад "Тройката".

Съветниците не подкрепиха предложението на Живко Табаков, организаторите на игрите да платят 1000 лева за наема на площта на "Тройката".

Трите точки от докладната бяха гласувани една по една. Точката за даване на съгласие за провеждане на фестивала бе подкрепена с 37 гласа "за", 4 "против" и 2 "въздържал се". С 13 гласа "за", 4 "против" и 22 "въздържал се" съветниците отхвърлиха точка втора Община Бургас да стане официален партньор и да бъде платена такса за участие, съгласно Нормативната уредба.

Така напрактика съветниците подкрепиха предложението само в първата си част - да се проведе такъв фестивал, но организаторите да намерят нужното за това финансиране.

"Не съм доволен от решението на ГЕРБ и Реформаторския блок да унищожат нещо, което е добро за града", коментира пред "Черноморие" гласуването на докладната Живко Табаков. На 29-ти май съветникът напусна групата на "Реформаторския блок" и стана независим.

Галерия