Фестивал на маскарадните игри ще се проведе за първи път в Бургас. Снимка Лина Главинова

Фестивал на маскарадните игри ще се проведе за първи път в Бургас. Снимка Лина Главинова

Кукерски групи се събират специално, за да участват във Фестивала на маскарадните игри, който ще се проведе от 19-ти до 21-ви октомври на площад "Тройката" в Бургас. Сред тях е и групата от гред Средец. Кукерите ще огласят с хлопките си центъра на града и въпреки че не им е сезонът, ще прогонят злите сили. Специално жури ще оценя групите и в последния фестивален ден ще връчи отличия на най-добрите.

Успоредно с това на "Тройката" ще бъдат разположени щандове на занаятчии. Майстори от цялата страна ще предлагат продукцията си - керамични изделия, съдове за бита, предмети от дърво, бижута и други. Организатор на фестивала е СНЦ "Българско е". След разговори с председателя на сдружението Диана Цинцарска, независимият общински съветник Живко Табаков входира докладна записка с предложение община Бургас да стане съорганизатор на фестивала и да предостави безвъзмездно тротоарно право на търговците. Колегите му от ГЕРБ основно не се съгласиха, че трябва да се раздава без пари тротоарното право и не подкрепиха докладната записка в тази й част. Така напрактика Общината ще партнира на организаторите като предостави площада, осветление и озвучаване на фестивала.

"Такъв фестивал се провежда успешно вече 18 години в Стара Загора. Желанието ни е да покажем красотата на традициите и в Бургас. Условието на нашия фестивал е, че ние каним кукерските състави, които участват. Те сами не могат, дори да искат, да се включат, ако не са получили покана от нас", обясни пред "Черноморие" Диана Цинцарска.

Занаятчиите, които ще представят традиционните българсик занаяти пред бургазлии са членове на Регионалната занаятчийска камара. "Всички те са регистрирани и при продажбата на продукцията си издават касови бележки. А след провеждането на фестивала ще направим и публичен отчет за всички средства, които сме изразходвали за провеждането му", обеща Цинцарска.