Лекарството се използва за лечение на болни от корона вирус пациенти. Снимката е илюстративна

Лекарството се използва за лечение на болни от корона вирус пациенти. Снимката е илюстративна

Министерският съвет прие решение за одобряване сключването на договор за осигуряване на лекарствения продукт "Veklury" (INN Remdesivir), предназначен за лечение на коронавирусна инфекция.

Договорът между Министерството на здравеопазването и "Gilead Sciences Ireland UC" - притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт, ще бъде на стойност 24 292 000 лева, за осигуряване на 36 000 флакона от медикамента, при месечна доставка на 6000 флакона за период от 6 месеца.

Анализът на епидемичната обстановка в страната показва, че през последните седмици се наблюдава ръст на заболяемостта от коронавирусната инфекция, като пропорционално нараства и броят на хоспитализираните пациенти, при които е необходимо прилагането на лекарствения продукт. С осигуряването на количества от лекарствения продукт здравната система ще бъде обезпечена с терапевтични възможности за справяне със заболяването.

Министерският съвет прие също решение за одобряване на проект на договор за дарение на комплекти за тест за антиген "всичко в едно" за диагностика на COVID-19 на Република България от Европейската комисия.

Задълбочаването на кризата с COVID-19, засягайки обществото и икономиката на Съюза, принуди държавите членки да приемат редица извънредни мерки. На 14 април 2020 г. беше публикуван Регламент (ЕС) 2020/521 на Съвета за активиране на спешната подкрепа по Регламент (ЕС) 2016/369 - Emergency Support Instrument (ESI). Инструментът ESI подпомага държавите членки за справяне в борбата с коронавируса, включително чрез осигуряване ваксини за всички европейски граждани.