DSC_6878

DSC_6878

Кърменето намалява риска от затлъстяване

на Община Бургас и е посветен на Световната седмица на кърменето, която се провежда от 1-и до 7-и август в повече от 170 страни в света.

Според д-р Мануелян, майките, които кърмят се нуждаят от подкрепата на своите партньори, както и от институциите.

"Кърменето е важно и за психологическото състояние на бебето. По този начин то изгражда балансирана и емоционална връзка с майка си", допълни Йорданка Ананиева - заместник-кмет по образование в Община Бургас. Във форума се включи и професор Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи. Проф. Петрова също подчерта ползите от кърменето за новороденото и неговата майка. "Кърменето е отлична инвестиция във физическо и психическо здраве на децата, както и в интелектуалното им развитие. То представлява пълноценно хранително програмиране, което защитава организма на малчуганите от метаболитни проблеми и последващите от това заболявания", каза още проф. Петрова.

В рамките на седмицата от Националната асоциация за подкрепа на кърменето организират няколко масови събития в Бургас.

На 4-и август от 18:00 часа ще се проведе еднокилометров поход на бременни, майки и техните близки в подкрепа на кърменето. Той ще тръгне от лятна сцена "Охлюва" и ще стигне до експозиционен център "Флора". За участниците са предвидени награди.

На 5-и август в 10:00 часа ще се проведе едновременно кърмене на открито в продължение на 1 минута, част от световната кампания "Голямото кърмене". Мястото на събитието са пейките, които се намират вляво от входа на Летния театър.

На 6-и август от 9:00 часа е предвидено изминаване на дистанция от 5 км. от Пантеона (до рампите) с бременни и майки с колички и рисуване на бременните коремчета с безвредни бои на финала. Тази проява се организира със съдействието на организацията "5 km run".