Лента по действителен случай откри филм феста

Съорганизатор на фестивала е сдружение "На брега", медиен партньор - Chernomorie-bg.

"Радвам се, че общината има възможност да отделя средства за фестивала. Трябва ревностно да си го пазим, защото бургаската публика го заслужава", каза при откриването на фестивала кметът на Бургас Димитър Николов.

Първият филм, който зрителите имаха възможността да гледат е "Зад кадър" на режисьора Светослав Овчаров. Изборът не е случаен, защото 2010-та година е обявена за "Година на българското кино".

Това е третият филм на Овчаров, който се показва на фестивала в Бургас. През годините киноманите гледаха "Лист отбрулен" и "Единствената любовна история, която Хемингуейн не описа". "Светослав Овчаров подхожда аналитично към историята, която разказва. "Зад кадър" е филм за близкото минало", каза професор Георги Дюлгеров.

На премиерата дойде и Светослав Овчаров с актрисите Касиел Ноа Ашер, Гергана Плетньова и композитора Божидар Петков.

В основата на сценария е залегнала истинската история на оператора Христо Тотев. Филмът проследява живота на оператора и как той е бил променен от действията на служителите на Държавна сигурност. Героят на Иван Бърнев е оператор, който има зад себе си подкрепата на хора от ЦК на БКП. Когато обаче съпругата му заминава за Западен Берлин, за да лекува сина им животът и на двамата се променя. "Зад кадър" разказва как се е една система и начина на действието й оказва влияние върху живота на хората през недалечното минало.

Това бе и първото заглавие, за което зрителите дадоха своя глас. Според регламента киноманите имат право да гласуват за всеки гледан филм по шестобалната система. Филмът, събрал най-много гласове ще получи наградата на публиката - статуетката Сребриста чайка. По традиция на финала на фестивала се раздават и още 2 статуетки - наградата на журито за игрален филм и наградата на публиката за късометражен филм.

За първи път в рамките на фестивала ще бъдат прожектирани филми в Кукления театър. Те са обединени под шапката "Операция кино". В афиша са включени 6 заглавия от България, Румъния, Германия.

След официалното откриване на фестивала гости и организатори вдигнаха наздравица за успешното провеждане на "София филм фест на брега". Традиционно бе отворена бутилка червено вино, запазена от миналогодишното издание на феста. Екипът на "Зад кадър" се включи и в разрязването на празничната торта, осигурена от спонсори.

За пореден път фестивала е подкрепен от хотелите "България" и "Мираж", "Дарс ауто", "София франс ауто", морска лига "Генерал Владимир Заимов", книжарница "Хеликон", рекламна агенция "Амко", "Бургасбус", "Бургасцвет 90-Танев", "Джей Ел Пи".