Министър Цветанов: България покри технически критериите за Шенген "Водосвет и благославяне на бойните знамена" по повод Деня на армията във Варна. Само преди дни беше приет последният доклад, свързан с техническата готовност и изпълнението на ангажименти на всяка една страна по конвенцията от Шенген. Шестте доклада са приети и са окончателни, с което България е готова за влизане в шенгенското пространство, добави Цветанов. Остава само политическото решение и, разбира се, в момента се води сериозен дебат на Съвета на министрите. Той е за промяна в шенгенските критерии и по-специално за страни, влезли в шенгенското пространство. Отнася се за неизпълнение на поети ангажименти и при невъзможност страните да неутрализират и овладеят съответния миграционен натиск, който идва към тях, да се въвеждат допълнително контроли.

От стъпването ми в длъжност като министър на вътрешните работи един от основните акценти е осигуряването на безопасността и спокойствието на всички курорти в страната, каза още Цветанов. Само преди дни направихме среща с всички европейски посланици. Това, което отчитат те от техните туроператорски фирми е, че има завишаване на заявките за посещение на летните български курорти. Разбира се, това е един сериозен ангажимент пред българската полиция - да си свърши максимално отговорно своята работа. По предложение на съответните областни директори и с директора на главна дирекция Охранителна полиция се правят отчети и се командироват служители в зависимост от необходимостта, за да можем да гарантираме сигурността и спокойствието. Тази година, както и миналата, ще приложим също съвместните екипи с румънските ни колеги. Това се утвърди като една добра традиция, защото беше приложено и в зимния сезон, който приключи заедно с гръцката полиция. Знаете, че от миналата година идват и немски такива, като помощ за сигурността на техните туристи. По отношение на сигурността сме предприели необходимите мерки. Повишили сме координацията и взаимодействието, както с българските служби, така също с нашите евроатлантически партньори. Днес мога да отчета, че всички страни в света работят в един много по-динамичен обмен на информация в реално време, което допринася за неутрализирането на определени групи, които се занимават с подобен вид дейност.

Не е засечен повишен миграционен натиск към страната, каза още вътрешният министър. Разбира се, това е към настоящия момент. За мен е положително развитието на финализирането на договора за подписване между ЕК и Турция. На тристранната среща в Атина преди две седмици с гръцкият министър направихме съвместно писмо, което е изпратено до турския ни колега, за да можем да открием контактен център за граничен и митнически контрол, който да бъде позициониран на Капитан Андреево. Това ще даде възможност и за създаването на съвместни екип по охраната на външната граница на ЕС.

Българската правоохранителна система през последните две годни постигна успехи, които за съжаление не могат да се измерят с предишния мандат на Тройната коалиция, изтъкна Цветанов. Ще припомня, че за този двугодишен период ние успяхме да задържим с координация на Европол 23 тона оцетен анхидрид, които са достатъчни за производството на 8 тона хероин. Задържахме три печатници, едната в Долно Сахране и две в Шумен. Печатницата, която беше в Долно Сахране миналата година е установено, че са засечени в 24 държави разпространение на тази фалшива валута. Това не е могло да бъде реализирано в предишното управление.
Надявам се, че успяхме да върнем доверието на нашите евроатлантически партньори, което бяхме изгубили. 

Организатор на организирана престъпна група, който предстои да бъде съден в Германия, е участвал в източването на над 370 000 евро на граждани от ЕС. Когато беше задържан и съда в Благоевград даде постоянна мярка задържане под стража, докато приключи документооборота, който трябва да бъде представен от немска страна, за да бъде изпратено и съдено лицето в Германия за присвояване на тези пари с тежест до 15 години Софийският Апелативен съд отмени тази мярка в домашен арест. Изложените мотиви не кореспондират на истината, защото лицето вече се е укрило и не можем да го открием. Има вербална нота от немското правителство да изпратим лицето, като те недоумяват причините да го пуснем.

 

 

Днес+