Министър Младенов: Проверяват се некоректни работодатели Има конкретни резултати, като на повечето места са платени забавените работни заплати. Министерството на труда и социалната политика заедно с най-големите си агенции провежда срещи в областните центрове с областните управители и народните представители от партия ГЕРБ, с местните структури на министерството, обясни поводът за посещението си в морската столица министърът. От една страна запознаваме колегите с това, което ни предстои като задачи, и от друга страна искаме да чуем какви проблеми има в тяхната работа и с какво можем да помогнем.

След Великден, на 26-ти април, съм поканил социалните партньори и се надявам, че най-късно в края на месеца и началото на следващия, ще има Национален съвет за тристранно сътрудничество по няколко теми, които трябва да се решат бързо, каза министър Младенов. Първата е промени в Кодекса на труда в три направления, които касаят промяна на критериите за представителност на работодателите и на синдикатите. Освен това ще се търси промяна в регламентиране дейността на агенциите за временна заетост и на дейността на дистанционната работа. Тези промени ще бъдат факт до края на юли, когато ще бъдат приети от Министерски съвет и съгласувани със социалните партньори. През есента трябва да се приемат от парламента. Това е с цел по-голяма гъвкавост на пазара на труда. 

Втората тема за дискусия на тристранния съвет ще са преговорите по отношение на минималната работна заплата, както и изготвянето на препоръчителен индекс на работните заплати в частния сектор, които в момента се обсъждат между синдикати и работодатели. Аз съм доволен, че само преди два дни управителния съвет на една от най-големите работодателски организации в България “КРИБ” подкрепи становището на министерството на труда и социалната политика, че минималната работна заплата трябва да се покачи от 240 на 270 лева от 1-ви юли тази година. Освен синдикати и голяма част от представители на бизнеса подкрепят това увеличение. Надявам се, че Тристранния съвет и Министерския съвет ще вземе най-правилното решение, добави Младенов. В момента се водят преговори между синдикатите и работодателите, министерството на труда и министерството на финансите.

 

Днес+