IMG_2016_V

IMG_2016_V

Монтират автомати за продажба на билети в Бургас

Вендинг автоматите ще бъдат монтирани засега на седем места в града. Те ще бъдат разположени така - по един на автогара "Юг", терминал "Меден рудник", автобусни станции "Изгрев" и "П.Р.Славейков", Централна автобусна спирка и два на спирката на МБАЛ. Вендинг машините ще предлагат зареждане на пластик картата, проверка на сумата в нея и купуване на билет, който също ще бъде във вид на карта.IMG_2016_V1

Автоматите са част от проекта "Интегриран градски транспорт", който Община - Бургас изпълнява от няколко години. По проекта бяха закупени нови автобуси, бяха монтирани спирки по т.нар. "бърза линия", беше изградена системата за електронно таксуване и т.н. "В момента се донастройва връзката между бордовите устройства, на които ще се чекират пътниците и трафик центъра. Важно е пътниците да получат добро обслужване", коментира за "Черноморие" Петко Драгнев - управител на общинска фирма "Бургасбус" ЕООД. Той обаче не се наема с прогноза за точната дата, на която трябва да заработи електронното таксуване и новата транспортна схема на града. Забавянето им продължава с месеци. Очакванията са, ако тестовият период мине добре, от есента бургазлии да пътуват при новите условия и по новите линии.

Тогава ще влизе в сила и новата билетна система. Тя е с няколко разновидности - еднократен билет за пътуване в едно превозно средство, интегриран билет с времеви лимит за пътуване в цялата градска мрежа, транспортни продукти за определени групи на преференциални цени (учащи, пенсионери), за семейни и групови пътувания и др. Картите ще бъдат различни по вид и цвят, според намаленията и сроковете на валидност. Електронната карта ще може да се купи от касите на Транспортна къща, автогара "Юг", автогара "Запад" и терминал "Меден рудник".

Еднократното пътуване с едно превозно средство ще струва 1.00 лев, ако пътувате с електронна карта при чекирането за еднократно пътуване ще ви отнемат сумата от 0.95 лева. Ако си купите билет от шофьора, ще платите сумата от 1.50 лева. Ако пътувате в часовете от 00:00 до 04:30 часа и си купите билет от водача, ще платите 2.00 лева. Пътуване за определено време при ползване на повече от едно превозно средство с електронна карта – 1.00 лев, с билет, купен от водача – 2.00 лева.
При едно пътуване с времеви билет ще се отчитат 45 минути от валидиране на превозен документ в едно превозно средство до валидиране на същия превозен документ в друго (или последното в пътуването) превозно средство.