Monument

Monument

Монумент от варовик за загиналите при атентата евреи

еврейската общност, а изпълнението е поверено на бургаска фирма. В изработването на монумента участва и художникът Атанас Стоянов.

Паметникът представлява шест колони, разположени на постамент на разстояние от 30 см. една от друга. Те са монтирани под ъгъл, така че да символизират автобуса, в който загинаха петимата израелски туристи. Погледнат от едната страна се вижда и еврейската звезда. За изработването му е използван врачански варовик.

Туристите загинаха при взрив в автобус на 18-ти юли. Бомбата избухна в багажника на рейса, паркиран на "Летище Бургас". Атентата става минути, след като пътниците, пристигнали на почивка у нас с полет от Тел Авив, се качват в превозното средство. При мощната взривна вълна загина и българският шофьор на автобуса Мустафа Коьсев. Той е трябвало да извърши трансфера до хотела в Слънчев бряг.

След тежкия инцидент бяха взети допълнителни мерки за сигурност и полетите от и за израелската столица не се обявяват на информационните табла, както и в сайта на летището. Щателна е и проверката на пасажерите.

Полицията издирваше заподозрян за атентата, който е пребивавал в страната ни заедно с друг съучастник. Разследването по случая все още не е приключило. То бе удължено с пет месеца, като до момента са разпитани 150 свидетели.

Монемунтът трябва да бъде открит на 18-ти юли, четвъртък, когато се навършва 1 година от кървавия взрив.