Тези несесери бяха изработени в Морски знаци за европредседателството. Снимка Архив Черноморие-БГ

Тези несесери бяха изработени в Морски знаци за европредседателството. Снимка Архив Черноморие-БГ

Бургаското общинско предприятие "Морски знаци" е сред стоте социални предприятия от България, Италия, Испания, Франция, Англия, Гърция и Турция, които ще представят продуктите и услугите си по време на седмото издание на Европейския форум за социални предприятия. Официалното откриване е на 16-и април в зала "ЕФЕ" на хотел "Маринела" в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

За участие в церемонията са поканени заместник министър-председателят Валери Симеонов, еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание Хасан Адемов.

Фирмите от сектора на социалната икономика предоставят възможност на хората в неравностойно положение да намерят заетост и достойно заплащане за своя труд. Дейностите, извършвани от социалните предприятия са в разнообразни икономически дейности. Основната част от изложителите са от текстилната, хранително-вкусовата и преработваща промишленост, козметиката Част от предприятията са специализирани в предоставянето на социални, образователни и здравни грижи и услуги. Форумът ще представи и социални предприятия, чрез които се повишават уменията на дългосрочно безработни, хора с увреждания, икономически неактивни младежи, както и предприятия, възникнали в резултат от повишените на уменията на целевите групи.

Бургаското предприятие "Морски знаци" ще се представи с 50 от своите артикули. "Ще покажем и несесерите с шевици, които бяхме изработили за събитие от календара на Европейското председателство, което Министерството на труда и социалната политика организира", каза пред "Черноморие" Ваня Петрова - директор на "Морски знаци". След продуктите, които ще бъдат представени са - ключодържатели, несесери, чанти и други. Ваня Петрова ще презентира артикулите на предприятието заедно с дизайнера Николина Димитрова.

Панаирът е отворен за свободно посещение на граждани на 17 и 18 април.