DSC_4911

DSC_4911

Мрежите на поморийските рибари пълни с бабакит

израснали в морето, студът означава и още нещо - риба!

"Рибар съм откакто се помня". С тези думи, изпълнени с гордост и весело настроение, ме посрещна един от запалените рибари в Поморие. Събрани за по приказка в уютния рибарски магазин, мъжете с охота се съгласиха да ми разкажат за морето, лодките и рибата. Или с една дума - за живота си.DSC_4891

"Някои рибари казват, че риба се вади до Никулден. След това запразняват до Атанасовден. Такова е поверието". Щом е такова поверието и рибарите мълчат. Но до края на сезона все още има време.

В момента морските вълци влизат с лодките и малките риболовни корабчета в поморийския залив, за да вадят основно чернокоп - това е малкият лефер. Или както му казват поморийци - бабакит. В Поморие на чернокопа му казват бабакит, факт, който малцина, освен морските вълци в града, знаят. "И във Варна ги научихме на бабакит", допълва с усмивка един от рибарите.

Относително казано ваденето на бабакит-а започва от края на септември и продължава до началото на декември. Макар че 2012 година поморийските рибари са се радвали на улова му до края на декември. Tази година, за радост на всички, които обичат риба, количеството на улова е много добро. "Общо взето това е бабакитена година", така един от рибарите определи риболовната година и допълни, че 90 процента от улова е на бабакит. Никой обаче не възразява за това, тъй като чернокопът е спряган за една от най-вкусните черноморски риби, заедно с калкана и лефера.

От края на август до началото на декември от брега се хваща зарган и кефалова риба като цяло. В момента на пристанището в Бургас хващат и карагьоз, известен още като дунавската скумрия.DSC_4907

Пълно щастие обаче няма. За разлика от огромните количества чернокоп, тази година няма сафрид. Нито пролетта, нито сега. Рибарите с недоволство споделят, че сафрида изцяло отсъства, за разлика от миналата година, която те определят като сафридена.

Що се отнася до цената на рибата, тя естествено варира според търсенето и предлагането. Количеството риба обаче не може да бъде определено, тъй като не всеки изкарва улова си на пазар. Съответно всяка година цената е различна. Примерът, който рибарите дадоха беше с бабакита. Първаночалната му цена е била около 10 лева за килограм, а в момента е паднала до 6 лева за килограм.

"Руснаците в Поморие ядат много от нашата риба, затова и тя поскъпна. Особено кефаловата риба. Ненормално много е вдигната цената. В Бургас тя е много по-ниска", с не особено задоволство допълни един от рибарите. Както почти винаги става, и в нашия случай рибата не е достатъчна.

С настъпването на зимния сезон се засилват притеснението на рибарите относно съхранението на техните лодки. Поморийци споделят, че пристанището им не е пригодено за малки лодки и рибарски корабчета. Поради тази причина те се надяват в най-скоро време да се сдобият с дългоочакваното рибарско пристанище.

"Не е помислено и за малките лодки на любителите!", допълни разпалено един от рибарите. Еднократното пускане на лодка от пристанището коства на всеки един по 15 лева. "А в същото време за професионалните рибари плащането на местостоянка за една година е 20 лева. Има рибари, които не си вкарват лодките цяла година, но си пазят местата", уточняват морските вълци.

Въпреки, че в края на разговора градусът се вдигна, рибарите с усмивка си пожелаха добър улов за Никулден и повече шарани по трапезите.