Cvetanov3

Cvetanov3

МВР няма да плати дължимите суми за видеонаблюдение във Варна

с участието на вицепремиера Цветан Цветанов. По думите му тeмата се дискутира в последните три години, но за голямо съжаление, когато е било договаряно видеонаблюдението е имало само устна уговорка между предишния министър на вътрешните работи и кметската администрация. Няма процедура, която да е проведена по закона за обществените поръчки и Министерството на вътрешните работи няма как да осигури средства, защото ще влезе в противоречие със законодателството, добави Цветанов.

"Видеонаблюдението е изключително полезно, благодаря на кмета, за това, че винаги намира решение да не бъде спряно. Това е едно изключително уникално и добре изградено съоръжение, което отговаря на концепцията, която искаме да реализираме във всяка една община за подобно наблюдение на пътникопотока, което дава възможност да се използват при разкриване на престъпления. Всеки кмет, когато разговаря с представител на изпълнителната власт се надява, че когато се договорят за бъдещи намерения в интерес на общината, ангажиментът се поема, за да бъдат изпълнени законовите форми. Това, че не е изпълнена в конкретния случай не означава, че трябва да виним кмета, защото той както и добрите намерения, които са имали от страна на Министерството на вътрешните работи да подпомогнат реализирането на този проект е било в интерес на варненци. Кметът сега се полза от негатива, който е сътворен от предшественикът ми, който не е дал възможност да се реализира проекта със всички законови форми".
Кирил Йорданов допълни, че Общинският съвет е взел решение за създаване на съвместно предприятие между "Ефкон" и Община Варна. Със създаването на дружеството е взето решение да се разходват средства от излишъка в общинския бюджет. Последната договорка е подписана и одобрена от ОбС по силата на която ние продължаваме експлоатацията и оставаме във владение на тези съоръжения, завърши кметът.

Днес+