Надгробна плоча от II век в уникална изложба за Анхиало

Плочата е с древногръцки надпис и по запазения текст се чете обръщение на починалия към живите, да не оскверняват храма. По всяка вероятност погребението е било извършено в близост до храма, а в гроба е бил положен жрец, разказа директорът на музея Антон Карабашев.

 

Находките са показани в новата експозиционна зала на музея. В изложбата озаглавена "Новите археологически открития на древно Анхиало" могат да се видят предмети от бита, монети, керамични съдове, намерени по време на разкопките и проучванията направени в периода 2007-2009-та година. Археолозите са разкопавали Палеокастро, което в превод означава стара крепост. Това е античния и средновековен град Анхиало. Той е процъфтявал в периода - средата на II до втората половина на XIII век. По време на разкопките са били проучени част от водопроводната и канализационна мрежа на града, както и улиците. Те са били изградени по римски образец - прави и широки улици, които се пресичат перпендикулярно под прав ъгъл. В средата на града се е намирал форумът, мястото, където са ставали тържищата и пазарите. На форума са се издигали и статуите на владетелите. При разкопките са открити бази, върху които са стояли статуите на Александър Север и император Каракава. Част от находките от Анхиало сега се съхраняват в Ермитажа в Санкт Петербург и в Лувъра в Париж.

"В нашия музей имаме копие на надгробен релеф на Авлудзение. Оригиналът е в Лъвура. Оттам по наша молба ни направиха и изпратиха копие. Находката е от Анхиало", обясни Антон Карабашев.

В експозицията са включени сребърни и бронзови монети. Сребърните са от Месамбрия, сечени по времето на Филип II Македонски и на Август Траян. Монетите на Анхиало са били бронзови. В експозициято може да се види и луксозна керамика от Коринт, която е била използвана от заможните семейства в Анхиало. Съдовете са изрисувани с интересни мотиви.

Изложбата с находките е подредена по случай празника на Поморие - 6-ти май - Гергьовден.

Снимки Етелка Пирева